Анкета

Според вас трябва ли месото да присъства в ежедневното ви меню?

Пъдпъдъчи яйца - полезна и здравословна храна

Вече над 20 години директорът на Центъра за алтернативна медицина и диетология Рем Панасевич-Свирский, препоръчва на своите пациенти пъдпъдъчи яйца.

Това започва след ядрената катастрофа в Чернобил. Диетологът счита пъдпъдъчите яйца за надеждни радиопротектори, и съветва всички жители на Украйна да включат в диетата си този диетичен продукт. В Япония, повече от половин век след взрива на атомната бомба, пъдпъдъчите яйца се предлагат за закуска в училище.

Пъдпъдъчите яйца са ценен източник на витамини и микроелементи. В един грам яйце от пъдпъдък се съдържат много повече витамини, отколкото в 1 грам кокоше яйце: витамин А - 2,5 пъти повече, В1 - 2,8 пъти и В2 - 2,2 пъти.

Кокошката е непретенциозна птица, яде всичко, което й се предложи. Пъдпъдъкът е нежно създание, яде „фини храни”, в противен случай не може да оцелее. Неговата диета се състои от половин дузина храни и специални добавки.

Поради това, съставът на яйцата и на черупката е толкова богат. Пъстрите черупки освен добре известния калций, съдържат вещества необходими за нашето тяло като манган, йод, кобалт, цинк и желязо. Общо има 27 микроелементи - всички необходими за здравословно съществуване. Поради особеностите на черупката, в яйцето на пъдпъдъка не проникват салмонела и други болести.

Аз, като диетолог по алтернативна медицина смятам, че пъдпъдъчите яйца трябва да се ядат с черупките - казва Рем Свирский. - Те трябва да бъдат старателно смлени в блендер. За по-голяма полза, те могат да се консумират с добавка на сол или да се разбият във вид на десерт с млечнокисели продукти и плодове. Между другото, кокошето яйце по обем е равно на 4-5 пъдпъдъчи."

При децата тази храна подпомага лечението на астма и бронхит. Тя не предизвиква алергии и подпомага имунната система. Възрастните трябва да включват пъдпъдъчи яйца в диетата за стомашна язва, туберкулоза, ендометриоза при жените.

На официалната медицина все още предстои да оцени по достойнство лечебните свойства на пъдпъдъчите яйца, убеден е диетологът.

назад ...

От спанака се отслабва

Спанакът ограничава глада за храна с почти 95 на сто, установиха нови изследвания.

Учени от университета в Лунд, Швеция, открили, че екстрактът от спанак, съдържащ зелени листа мембрани, наречени тилакоиди, стимулира загуба на тегло с почти 43 на сто. Те основават своите констатации на анализ на 38 жени с наднормено тегло.

Гладът за храна е известен също като хедоничен глад – копнежът, който хората имат за нездравословни храни, включително сладки лакомства и заведения за бързо хранене.

прочети повече ...

Можете да „тренирате” мозъка си да харесва здравословни храни

Може да е възможно да обучите мозъка си да предпочита нискокалорични храни вместо нездравословни калорични храни, твърдят изследователите.

Те вярват, че е възможно да се създаде диета, която преобръща пристрастяването към нездравословната храна - и увеличава нашите предпочитания за здравословни храни.

Преди учените смятали, че това е далеч по-трудно. "Ние не започваме живота си, обичайки пържени картофи и мразейки, например, пълнозърнести тестени изделия", каза Сюзън Робъртс,  професор в Училището за хранителни науки и политика в Университета Тъфтс. "Това се случва с течение на времето в отговор на многократнота ядене на вредни харни.

прочети повече ...

АРХИВ

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии