Анкета

Според вас трябва ли месото да присъства в ежедневното ви меню?

Босилек

Изследване на индийски специалисти сочи, че растението свещен босилек притежава свойствата на антиоксидант и помага на тялото да се бори с процесите на стареене. Авторите на проучването, представено на конференция в Манчестър, са установили, че екстракт от растението предпазва организма от действието на вредните свободни радикали. Листата на свещения босилек имат специфичен остър вкус и често се използват в азиатската кухня.

В аюрведическата медицина растението отдавна се прилага за подмладяване. Резултатите от изследването потвърждават ползата от свещения босилек за лечението на редица заболявания.Начин на употреба на полезния босилек:Прилага се под формата на отвара от 1—2 чаени лъжички билка на 250 см3 вода, която се изпива за 1 ден. Босилекът намира широко приложение в кухнята на южните народи, където поради топлия климат храната по-бързо се разваля. В този случай се проявяват консервиращите и антисептичните свойства на етеричното масло в босилека.

Босилекът се употребява като диуретично средство, при еластичен колит, като гаргара при заболявания на венците и при хрема, за трудно заздравяващи рани пресните листа или етеричното масло се прилагат външно във вид на лапи и мехлеми, противовъзпалително, спазмолитично, апетитовъзбуждащо и други, които се дължат на етеричното масло.

Ето и една приятна рецепта за Пастет със сирене и босилек:

Продукти: 200 гр  извара пълномаслена, 30 гр  сметана квасена, 2 ск.  чесън стар, 1 ч.л.  босилек, 1 ч.л.  магданоз сушен, 1/2 ч.л.  червен пипер лют

Приготвяне:
1. Нарежете наситно магданоза и стрийте чесъна;
2. Поставете всички продукти в подходящ съд и разбийте с миксер на крем;
3. Напълнете сместа в бурканче или съдинка с капак;
4. Оставете така да престои няколко часа, да отлежи;
5. Използвайте за мезе или за сандвич.

назад ...

Вредните храни, които всъщност са полезни

Това са храните, за които чуваме негативни неща и за които се казва, че трябва да избягваме на всяка цена. Кафе, яйца, кокосово масло и пълномаслено мляко са само някои от храните, за които ни се казва, че са вредни от години насам. Но сега е време да се разсеят митовете и да започнем да гледаме с друго око на тези продукти.

Диетологът и автор Сара Флауър казва: "Отдавна ни се казва, че мазнините са вредни за нас, че яйцата не са здравословни и ние следваме диета, богата на рафинирани и преработени храни. Време е да започнем да се наслаждаваме на истинската храна...

прочети повече ...

Най-добрите храни за вашите здравословни проблеми

Всички знаем, че трябва да ядем по-здравословно, особено ако имаме проблем с теглото.

Но е изненадващо колко малко всъщност знаем за това колко е важна храната за нашето здраве и благополучие. Тя е най-мощното лекарство, до което имаме достъп, и много храни са полезни, колкото и лекарствата, в борбата с някои заболявания. Ето няколко от тях.

Вид храна: Авокадо
Какво лекува: Висок холестерол

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Март

Февуари

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии