Анкета

Според вас трябва ли месото да присъства в ежедневното ви меню?

Полезните слънчогледови семки

Слънчогледовите семки намаляват нивата на "лошия" холестерол в организма и се препоръчват при високо кръвно налягане.

В състава на слънчогледовите семки влизат главно ненаситени мастни киселини - линолова (50-65%) и олеинова (25-40%).

Те водят до формиране на т.нар. "добър" холестерол, поради което са изключително полезни при сърдечно-съдови заболявания и повишено кръвно налягане.

При висок холестерол се препоръчват още орехи и бадеми, тиквени семки, зърнени храни, риба, плодове и зеленчуци.Семената на слънчогледа са богати на магнезий. Той активира ензимите, които помагат на организма да използва енергията от храната.

Подпомага контролирането на кръвното налягане, регулирането на телесната температура и киселинно-алкалното равновесие. Като източници на витамин B слънчогледовите семки са далеч по-ценен дори от някои рибни източници.

Наличието на витамин B ги прави отлично профилактично средство срещу редица заболявания, включително и рак. Белтъчините на слънчогледовото семе имат висока биологична стойност, то е източник и на други ценни хранителни вещества. Лесно се смила и усвоява от организма. Слънчогледовите семки и ядките трябва да се съхраняват на хладно и сухо място, за да запазят полезните си свойства и да не отделят вредните за организма афлатоксини.

Най-добре е тези продукти да са в непрозрачни опаковки, а след отварянето им да се държат в хладилник или фризер.

назад ...

Хората, които ядат една ябълка на ден, пият по-малко лекарства

Яденето на една ябълка на ден не може да ви спаси от ходенето на лекар, когато сте болни - но може да ви помогне да не пиете лекарства.

Изследователите разгледали данни от 8399 възрастни американци и първоначално намерили доказателства в подкрепа на теорията. Специалистите открили, че хората, които ядат една малка ябълка на ден е девет на сто по-малко вероятно да посещават лекар няколко пъти в годината. Въпреки това, когато проверили тяхната статистика за други фактори, заключенията на изследователите се променили.

прочети повече ...

Храните, които правят косата ви по-красива

Жените биха направили всичко, за да имат по-хубава коса. Изчислено е, че средностатистическата жена харчи близо 75 000лв за продукти за коса в живота си. Но дали това не са пари на вятъра?

"И най-скъпите шампоани не могат да компенсират небалансирания хранителен режим", казва дерматологът Сара Алисън. "Много от моите клиенти с изтъняване на косата или проблемни скалпове страдат от недостиг на ключови витамини и минерали. Първото нещо, което правя, е да попитам за хранителните им навици и да взема кръвни проби."

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Март

Февуари

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии