Анкета

Според вас трябва ли месото да присъства в ежедневното ви меню?

Храни за подсилване на имунната система

Имунната ви система трябва да е достатъчно силна, за да се справи с всички бактерии и вируси около вас. Консумацията на богати на определени вещества храни е един добър начин вие и семейството ви да останете здрави - особено през сезона, когато повече от 200 вируса, причиняващи настинки и грип, ни "дишат във врата".

Силната имунна система е най-добрата защита срещу патогенните организми, които могат да ви разболеят. За щастие, има храни, които може би са всичко, от което се нуждаете, за да останете вие и любимите ви хора здрави тази зима.

Прочетете кои са те и изненадайте семейството си с приготвянето на вкусната, имуностимулираща рецепта, която ви предлагаме:

Риба и морски дарове

За силна имунна система консумирайте поне два пъти седмично риба, съветват специалистите. Подходящи са сардината, сьомгата, херингата и скумрията. Омега-3 мастните киселини са известни с положителния си ефект върху имунната система и с това, че намаляват възпалителните процеси в организма. Те увеличават също така дейността на белите кръвни телца, наричани макрофаги, които поглъщат проблемните бактерии.

Заложете на протеините

Цинкът, минерал, който се съдържа в изобилие в различни месни продукти като телешки черен дроб, телешкото и агнешко месо, действа с протеините в месото за подсилване на имунната система. На практика, определени видове клетки, включително и белите кръвни телца, не могат да функционират без цинк. Протеини може да си набавите и от пилешкото месо, рибата, яйцата. Ако сте вегетарианка, може да си набавите цинк от пълнозърнести храни.

Консумирайте листни зеленчуци всеки ден

Зелето и спанака, например, са отличен източник на витамин Д, този "страж" на имунната система, който обикновено си набавяме от слънцето през лятото. Последни проучвания показват, че витамин Д предпазва също от кашлящи колеги, а по-високите дози се използват успешно в лечение на някои сериозни болести като остеопорозата и множествената склероза.

Включете в менюто си цитруси - киви, грейпфрут и портокали

Всички те са страхотен източник на витамин С - антиоксидантът, за който от много време се знае, че е мощно средство в борбата с настинките и грипа. Той се съдържа също в зелето, доматите, чушките, лютите чушки и броколите.

Сега е също времето за "люпене на семки"

Слънчогледовите семки (и бадемите също) не само доставят витамин Е, антиоксидант, който унищожава свободните радикали и поддържа кожата мека и млада, но са също така прекрасен източник на наситени мастни киселини, а това за тялото означава, че "всички системи работят нормално".

Яжте чесън!

Тези миризливи скилидки някога са се носили като гирлянда, за да предпазват от болести - суеверие, което всъщност има научна обосновка. Консумацията на чесън има голяма полза за засилване на имунната защита на организма. Освен това, консумацията на чесън обикновено означава, че хората ще стоят на разстояние от вас, а това е желателно, особено по време на грип.
Лукът също е всепризнат имуно-стимулатор.

Кисело мляко - ежедневно

Едногодишно изследване на университета на Калифорния показва, че хората, които са консумирали ежедневно 3-4 чаши кисело мляко, са имали 25% по-малко настинки от тези, които не са. Причината е, че киселото мляко задвижва производството на вещество, наречено гама-интерферон, което помага да се спре репродукцията на вируси.
Дехидратацията също може да е причина за отслабване на имунитета ви. Изпивайте по 8 чаши течности дневно, а ако сте наистина болна - удвоете количеството.

Накрая, не пренебрегвайте силата на въглехидратите от пълнозърнестите храни, картофите и бобовите растения. Телата ни имат нужда от енергия и когато въглехидратите не са достатъчно, тялото се превръща в "канибал", като се "самоизяжда" - т.е. взема това, което не му достига от други места и така намалява собствените си сили и защитни ресурси срещу наглите бацили и микроби.

назад ...

Яденето на фъстъци предпазва от сърдечни проблеми

Дневна порция фъстъци може да намали риска от сърдечно заболяване с почти една трета, показва ново проучване.

Хапването на фъстъци, кашу и бразилски орехи, вместо сладки или мазни лакомства намалява риска от животозастрашаващи сърдечни проблеми с около 30 на сто. То също така намалява броя на смъртните случаи от всякакви причини с около 17 на сто.

Най-новите изследвания, от американски и китайски учени, са част от дълга поредица от проучвания, които подчертават значителните ползи за здравето от прибавянето на ядките като част от дневния хранителен прием.

прочети повече ...

Защо зелените банани са полезни

И вие ли избирате банани, които не са зелени?

Тук можете да се запознаете с изненадващите полезни свойства на незрелите банани.

Зелените банани, както и пълнозърнестите храни и зеленчуците, съдържат устойчиво нишесте. Това е най-важната форма разтворими диетични фибри, която можете да ядете - разтворимите диетични фибри не се усвояват в тънките черва, но се абсорбира по-бавно, по-надолу в тялото, където се ферментират от бактериите в дебелото черво, за да ви дадат дългосрочна енергия.

прочети повече ...

АРХИВ

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии