Анкета

Според вас трябва ли месото да присъства в ежедневното ви меню?

Храни за подсилване на имунната система

Имунната ви система трябва да е достатъчно силна, за да се справи с всички бактерии и вируси около вас. Консумацията на богати на определени вещества храни е един добър начин вие и семейството ви да останете здрави - особено през сезона, когато повече от 200 вируса, причиняващи настинки и грип, ни "дишат във врата".

Силната имунна система е най-добрата защита срещу патогенните организми, които могат да ви разболеят. За щастие, има храни, които може би са всичко, от което се нуждаете, за да останете вие и любимите ви хора здрави тази зима.

Прочетете кои са те и изненадайте семейството си с приготвянето на вкусната, имуностимулираща рецепта, която ви предлагаме:

Риба и морски дарове

За силна имунна система консумирайте поне два пъти седмично риба, съветват специалистите. Подходящи са сардината, сьомгата, херингата и скумрията. Омега-3 мастните киселини са известни с положителния си ефект върху имунната система и с това, че намаляват възпалителните процеси в организма. Те увеличават също така дейността на белите кръвни телца, наричани макрофаги, които поглъщат проблемните бактерии.

Заложете на протеините

Цинкът, минерал, който се съдържа в изобилие в различни месни продукти като телешки черен дроб, телешкото и агнешко месо, действа с протеините в месото за подсилване на имунната система. На практика, определени видове клетки, включително и белите кръвни телца, не могат да функционират без цинк. Протеини може да си набавите и от пилешкото месо, рибата, яйцата. Ако сте вегетарианка, може да си набавите цинк от пълнозърнести храни.

Консумирайте листни зеленчуци всеки ден

Зелето и спанака, например, са отличен източник на витамин Д, този "страж" на имунната система, който обикновено си набавяме от слънцето през лятото. Последни проучвания показват, че витамин Д предпазва също от кашлящи колеги, а по-високите дози се използват успешно в лечение на някои сериозни болести като остеопорозата и множествената склероза.

Включете в менюто си цитруси - киви, грейпфрут и портокали

Всички те са страхотен източник на витамин С - антиоксидантът, за който от много време се знае, че е мощно средство в борбата с настинките и грипа. Той се съдържа също в зелето, доматите, чушките, лютите чушки и броколите.

Сега е също времето за "люпене на семки"

Слънчогледовите семки (и бадемите също) не само доставят витамин Е, антиоксидант, който унищожава свободните радикали и поддържа кожата мека и млада, но са също така прекрасен източник на наситени мастни киселини, а това за тялото означава, че "всички системи работят нормално".

Яжте чесън!

Тези миризливи скилидки някога са се носили като гирлянда, за да предпазват от болести - суеверие, което всъщност има научна обосновка. Консумацията на чесън има голяма полза за засилване на имунната защита на организма. Освен това, консумацията на чесън обикновено означава, че хората ще стоят на разстояние от вас, а това е желателно, особено по време на грип.
Лукът също е всепризнат имуно-стимулатор.

Кисело мляко - ежедневно

Едногодишно изследване на университета на Калифорния показва, че хората, които са консумирали ежедневно 3-4 чаши кисело мляко, са имали 25% по-малко настинки от тези, които не са. Причината е, че киселото мляко задвижва производството на вещество, наречено гама-интерферон, което помага да се спре репродукцията на вируси.
Дехидратацията също може да е причина за отслабване на имунитета ви. Изпивайте по 8 чаши течности дневно, а ако сте наистина болна - удвоете количеството.

Накрая, не пренебрегвайте силата на въглехидратите от пълнозърнестите храни, картофите и бобовите растения. Телата ни имат нужда от енергия и когато въглехидратите не са достатъчно, тялото се превръща в "канибал", като се "самоизяжда" - т.е. взема това, което не му достига от други места и така намалява собствените си сили и защитни ресурси срещу наглите бацили и микроби.

назад ...

5 неща, които може би не знаете за ягодите

От техните лечебни свойства до ползите им за външния ви вид, ягодите са чудотворен плод.

Експертът по ягоди Анди Мичъл разкрива пет неща, които може би не знаете за този сочен плод.

1. Ягодата е единственият плод, който има семена от външната страна – средният им брой е  общо 200.

2. Макар че портокалите често са хвалени за техните високи нива на витамин С, ягодите, всъщност, има много повече. Действително, 100 г ягоди осигуряват около 98 на сто от препоръчителния дневен прием на плодове и зеленчуци за един човек...

прочети повече ...

Защо нишестето е полезно за талията ви

Ако ядете сурова храна със скорбяла като зърнени закуски, например, до половината от зърната нишесте ще премине през тънките черва напълно неразградено.

Тялото ви получава две трети по-малко от общите калории, налични в храната. Останалата част от зърната може да се използва от бактериите в дебелото черво, или дори може да се изчистят от организма изцяло. Смилаемостта варира дори сред готвените храни.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Март

Февуари

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии