Анкета

Според вас трябва ли месото да присъства в ежедневното ви меню?

Захарта се използва широко в храненето на човек - част втора

Тестено-захарните изделия се произвеждат от брашно, захар, растителни мазнини и масло, може да съдържат и мляко, яйца, плодове. Тук спадат бисквити, вафли и десертни блокчета.

Тези продукти не се подлагат на бързо разваляне, за тях е установен продължителен срок на съхранение. Сладкарските изделия са приготвени от един и повече вида сладкарски основи, кремове, захарен сироп, плодове. Те биват сухи (водно съдържание 14%) и сочни, обикновено напоени със сиропи торти, сиропирани сладкиши (баклави, щрудел, тригуни, кадаиф).

В зависимост от вида на сладкарската основа биват: с пандишпанена, кексова, маслена, с основа мая за хляб, от кадаиф, вафлени кори и др.

Сладкарските изделия според срока на съхранение биват: нетрайни (до 72 часа при 4 ° С), и трайни (до 90 дни при 18 ° С), като се спазват указанията за правилно съхранение. Основната хранителна стойност на захарните и сладкарските изделия се базира на техните високи вкусови свойства, значително съдържание на нискомолекулни лесноусвоими въглехидрати, а при някои и високо съдържание на мазнини.

Според вложените съставки тези хранителни продукти могат да имат високо съдържание на някои витамини, минерални вещества, биофлавоноиди, антиоксиданти.

назад ...

От спанака се отслабва

Спанакът ограничава глада за храна с почти 95 на сто, установиха нови изследвания.

Учени от университета в Лунд, Швеция, открили, че екстрактът от спанак, съдържащ зелени листа мембрани, наречени тилакоиди, стимулира загуба на тегло с почти 43 на сто. Те основават своите констатации на анализ на 38 жени с наднормено тегло.

Гладът за храна е известен също като хедоничен глад – копнежът, който хората имат за нездравословни храни, включително сладки лакомства и заведения за бързо хранене.

прочети повече ...

Можете да „тренирате” мозъка си да харесва здравословни храни

Може да е възможно да обучите мозъка си да предпочита нискокалорични храни вместо нездравословни калорични храни, твърдят изследователите.

Те вярват, че е възможно да се създаде диета, която преобръща пристрастяването към нездравословната храна - и увеличава нашите предпочитания за здравословни храни.

Преди учените смятали, че това е далеч по-трудно. "Ние не започваме живота си, обичайки пържени картофи и мразейки, например, пълнозърнести тестени изделия", каза Сюзън Робъртс,  професор в Училището за хранителни науки и политика в Университета Тъфтс. "Това се случва с течение на времето в отговор на многократнота ядене на вредни харни.

прочети повече ...

АРХИВ

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии