Анкета

Според вас трябва ли месото да присъства в ежедневното ви меню?

Захарта се използва широко в храненето на човек - част втора

Тестено-захарните изделия се произвеждат от брашно, захар, растителни мазнини и масло, може да съдържат и мляко, яйца, плодове. Тук спадат бисквити, вафли и десертни блокчета.

Тези продукти не се подлагат на бързо разваляне, за тях е установен продължителен срок на съхранение. Сладкарските изделия са приготвени от един и повече вида сладкарски основи, кремове, захарен сироп, плодове. Те биват сухи (водно съдържание 14%) и сочни, обикновено напоени със сиропи торти, сиропирани сладкиши (баклави, щрудел, тригуни, кадаиф).

В зависимост от вида на сладкарската основа биват: с пандишпанена, кексова, маслена, с основа мая за хляб, от кадаиф, вафлени кори и др.

Сладкарските изделия според срока на съхранение биват: нетрайни (до 72 часа при 4 ° С), и трайни (до 90 дни при 18 ° С), като се спазват указанията за правилно съхранение. Основната хранителна стойност на захарните и сладкарските изделия се базира на техните високи вкусови свойства, значително съдържание на нискомолекулни лесноусвоими въглехидрати, а при някои и високо съдържание на мазнини.

Според вложените съставки тези хранителни продукти могат да имат високо съдържание на някои витамини, минерални вещества, биофлавоноиди, антиоксиданти.

назад ...

Яденето на орехи всеки ден намалява риска от рак на простатата

Ежедневна доза орехи може да предотврати развитието на рак на простатата.

Учените са установили, че диети, богати на тази ядка, или нейното масло, забавят растежа на тумора при мишки. Орехите също така намаляват холестерола и повишават чувствителността към инсулин – хормонът, който помага за предотвратяването на диабет.

Орехите са "суперхрана", която има естествено високи количество здравословни химикали, включително омега-3 мастни киселини. Последните открития показват, че те намаляват нивата на хормона IGF-1, който е замесен в появата на рак на простатата и рак на гърдата.

прочети повече ...

Рохките яйца не са вредни за бъдещите майки и бебетата

Рохките яйца могат да бъдат част от менюто на бременните жени, според експерти.

Едно проучване е установило, че по-строгите предпазни мерки, предприети от производители, означават, че дори бебета могат безопасно да бъдат хранени с рохки яйце, което се твърди, че може да ги предпази от развитието на алергия.

Здравните органи все още съветват бременните жени да избягват рохките яйца или да ги дават на бебета след отбиването заради риска от салмонела. Само на девет на сто от бебетата в момента се дават яйца на шест-месечна възраст - препоръчителната възраст за отбиването.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Март

Февуари

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии