Анкета

Според вас трябва ли месото да присъства в ежедневното ви меню?

Захарта се използва широко в храненето на човек - част втора

Тестено-захарните изделия се произвеждат от брашно, захар, растителни мазнини и масло, може да съдържат и мляко, яйца, плодове. Тук спадат бисквити, вафли и десертни блокчета.

Тези продукти не се подлагат на бързо разваляне, за тях е установен продължителен срок на съхранение. Сладкарските изделия са приготвени от един и повече вида сладкарски основи, кремове, захарен сироп, плодове. Те биват сухи (водно съдържание 14%) и сочни, обикновено напоени със сиропи торти, сиропирани сладкиши (баклави, щрудел, тригуни, кадаиф).

В зависимост от вида на сладкарската основа биват: с пандишпанена, кексова, маслена, с основа мая за хляб, от кадаиф, вафлени кори и др.

Сладкарските изделия според срока на съхранение биват: нетрайни (до 72 часа при 4 ° С), и трайни (до 90 дни при 18 ° С), като се спазват указанията за правилно съхранение. Основната хранителна стойност на захарните и сладкарските изделия се базира на техните високи вкусови свойства, значително съдържание на нискомолекулни лесноусвоими въглехидрати, а при някои и високо съдържание на мазнини.

Според вложените съставки тези хранителни продукти могат да имат високо съдържание на някои витамини, минерални вещества, биофлавоноиди, антиоксиданти.

назад ...

Киселото мляко предпазва от диабет

Яденето на 28 грама кисело мляко дневно - около една четвърт кофичка - намалява шансовете за развитие на болестта диабет с почти една пета.

Изследване от Харвардското училище за обществено здраве в САЩ разкрива, че популярната храната може да осигури евтин и лесен начин за увеличаване на шансовете за здравословен живот. Диабет тип 2, който бил проучен в изследването, се подхранва от затлъстяването. Той обикновено се развива в средна възраст и с течение на времето води до инвалидност и смъртоносни усложнения – от слепота до инфаркти и инсулти.

прочети повече ...

Яденето на орехи всеки ден намалява риска от рак на простатата

Ежедневна доза орехи може да предотврати развитието на рак на простатата.

Учените са установили, че диети, богати на тази ядка, или нейното масло, забавят растежа на тумора при мишки. Орехите също така намаляват холестерола и повишават чувствителността към инсулин – хормонът, който помага за предотвратяването на диабет.

Орехите са "суперхрана", която има естествено високи количество здравословни химикали, включително омега-3 мастни киселини. Последните открития показват, че те намаляват нивата на хормона IGF-1, който е замесен в появата на рак на простатата и рак на гърдата.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Март

Февуари

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии