Анкета

Според вас трябва ли месото да присъства в ежедневното ви меню?

Карамбола - плод с вкус на слива, ябълка и грозде едновременно

Карамболaта (Averhoa carambola) принадлежи към семейство Oxalidaceae (киселичеви).

Най-близкият роднина на карамбола е заешкия киселец (Oxalis acetosella L.), който расте в иглолистните гори на Европа и Азия. В природата, дървото има височина от 5 до 12 м с увиснали клони. Листата са перести, дълги 10-12 см. Цветовете са малки, розови или лилаво-червени.

В дивата природа карамбола се среща в горите на Индонезия. Смята се, че негова родината са Молукските острови. Култивирани сортове карамболa се отглеждат в Индия, Южен Китай, Индонезия, Виетнам, Филипините, САЩ (Флорида).

Плодовете на карамбола са месести, в размер на кокоши яйца до голям портокал. Зрелите плодове са тъмно жълти или златисто-жълти на цвят. По форма те са необичайни - като миниатюрен оребрен дирижабъл. При напречно срязване се получава звезда, от тука е едно от имената на английски език - starfruit – плод-звезда.

Кожата карамбола е годна за консумация. Месестата част е сочна, леко стипчива. При някои сортове карамболa плодовете напомнят на сочен, месест семенник на граха, при други плодовете са кисели. Вкусът на някои сортове е като вкуса на сливи, ябълки и грозде едновременно, на други - на цариградско грозде с аромат на сливи. В тропиците повече ценят карамбола с кисели плодове.

Плодовете на карамбола съдържат органични киселини (главно представители на оксалова), калций, фосфор, желязо, натрий, калий.

Витаминният комплекс на карамбола е представен от витамин С, бета-каротин, витамини В1, В2 и B5.

За лечебните свойства на карамбола се знае малко. В народната медицина в Азия за медицински цели използват неговите листа и цветове.

Наличието на големи количества оксалова киселина в киселите плодове на карамбола изисква повишено внимание при употребата им в храната на страдащи от ентероколит, гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника в остра фаза. Използването на кисели плодове в големи количества може да доведе до нарушаване на солевия метаболизъм на тялото и развитие на бъбречно заболяване.

При закупуване на сладки плодове на карамбола трябва да се проверява степента на зрялост. Избират се неповредени, достатъчно твърди плодове. Цвета на кожата може да бъде много разнообразен: от жълто-зелен до кайсиев.

Узрелите плодове могат да се съхраняват в хладилник до две седмици. При стайни условия плодовете узряват.

Зелените плодове на карамбола се осоляват и мариноват. Узрелите плодове се консумират пресни, те имат освежаващ вкус. Карамбола се предлага и за десерт. Плодовете не е необходимо да се почистват, достатъчно е да се нарежат на резени. Те също са подходящи за приготвяне на плодови коктейли, салати, сокове, конфитюри и сосове. Сок от карамбола утолява жаждата.

Плодове, нарязани на кръгчета - звезди – са идеални за украса на плодови, смесени салати, сладолед и др.

Сокът от кисели плодове на карамболата, който съдържа оксалова киселина, премахва петна от дрехите. Парченце карамбола полира продукти от мед и месинг. Киселите цветчета в Югоизточна Азия се добавят към салати.

В домашни условия растенията се размножават чрез семена и пресаждане. Сеитбата е през февруари в оранжерия. Израсналия разсад се насажда в саксии.

През зимата карамбола се съхранява в светла стая с температура не по-ниска от 16°С, като се полива умерено. Младите растения се пресаждат всяка година. Карамбола дава плод на 3 или 4-годишна възраст. Възрастните екземпляри цъфтят по няколко пъти в годината.

назад ...

Захарта е по-вредна за кръвното налягане от солта

Захарта причинява високо кръвно налягане, твърдят американски учени.

Те казват, че високите нива на кръвната захар засягат ключова област на мозъка, което кара сърдечната честота, както и кръвното налягане, да се повишат.

Учените от Ню Йорк и Канзас също цитират скорошно проучване на 8670 френски възрастни, което не откри връзка между солта и високото кръвно налягане. Години наред обществеността бе призована да намали приема на сол и насоки на специалисти посочват, че той трябва да се ограничи до една чаена лъжичка на ден.

прочети повече ...

Закуската не е най-важното ядене на деня

Закуската отдавна се смята за най-важното хранене в деня, което е от жизненоважно значение за активиране на тялото и предотвратяване на преяждане по-късно. Но тя може да не е толкова важна в края на краищата, ако се вярва на новите изследвания.

Противно на общоприетото схващане, проучване показа, че първото хранене за деня няма особено влияние върху преяждането или размера на порциите, които човек приема по-късно през деня. Закуската също така няма ефект върху метаболизма.

прочети повече ...

АРХИВ

Август

Юни

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии