Анкета

Според вас трябва ли месото да присъства в ежедневното ви меню?

Земна ябълка (топинамбур)

Земната ябълка (Helianthus tuberosus) или позната като топинамбур, земна гулия, земна круша е многогодишно тревисто растение от един и същи род и семейство със слънчогледа (сем. Asteraceae). До скоро беше малко известено и не оценено от земеделските производители.

Грудките на земната ябълка на вкус могат да заменят картофите. Земната ябълка има няколко важни предимства в сравнение с картофите. Тя не боледува от фитофтора (Phytophthora) и не й вреди бича на картофите – колорадския бръмбар.

Грудките на земната ябълка растат до ноември, след това е добре да се обират колкото е възможно по-късно, за да се даде възможност на хранителните вещества от надземната част на растението да преминат в грудката.

Но ако по някаква причина сте отложили събирането на земната ябълка до пролетта, то трябва стъблата на земната ябълка да се скосят на височина 50 см., като се оставят пънове за задържане на снега. Тези пънове ще ви помогнат да намерите точно мястото с грудките през пролетта. При добри грижи в плодородна площ от всяко растение земна ябълка може да се съберат до 6 кг. грудки.

Събраните грудки на открито бързо изсъхват. Грудки се съхраняват в мазе при температура около нула градуса и относителна влажност 85-95%, зариват се с влажен пясък или пръст, или на купчина, покривайки ги с пръст или сняг.

Но най-добрия и най-лесния начин за съхраняване на грудки от земна ябълка е като ги извадените от земята не есента, а през пролетта. В допълнение, през пролетта реколтата винаги е много по-голяма от есента, защото грудките в земята растат до замръзването на земята. Оставени през зимата в земята грудки на земната ябълка многократно се замразяват и размразяват, но запазват своята кълняемост.

А извадените направо през пролетта грудки от земна ябълка, след като снегът се стопи и леко се размрази земята, на вкус дори са по-добри, отколкото извадените през есента в периода на прибиране на реколтата. През пролетта дефицита от витамини се попълва от сочните и витаминозни грудки.

назад ...

Кога е полезно да готвите и кога да ядете сурови зеленчуците си?

Много теории твърдят, че яденето на храни в сурово състояние запазва съществените хранителни ензими, които биват унищожени по време на процеса на готвене.

Последователи на яденето на сурова храна се хвалят с по-високи нива на енергия, по-хубава кожа, по-добро храносмилане и загуба на тегло. И проучвания са показали, че зеленчукова диета може значително да намали риска от развитие на диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания и някои видове рак.

прочети повече ...

Как да „съживите” стария хляб

За много хора няма нищо по-лошо от прахосването на храна, особено когато става дума за недояден хляб. Но сега, уебсайтът Bon Apetit предлага начин да се съживи стария хляб като се сложи под чешмата.

Може да звучи необичайно, но този трик наистина ще „съживи” вашия стар хляб преди вечеря.

Първата стъпка е да вземете стария хляб и да го сложите под течаща вода. Няма значение дали водата е топла или студена, но трябва да държите отрязания край далеч от водата.

прочети повече ...

АРХИВ

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Април

Март

Януари

Август

Юни

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии