Анкета

Според вас трябва ли месото да присъства в ежедневното ви меню?

Земна ябълка (топинамбур)

Земната ябълка (Helianthus tuberosus) или позната като топинамбур, земна гулия, земна круша е многогодишно тревисто растение от един и същи род и семейство със слънчогледа (сем. Asteraceae). До скоро беше малко известено и не оценено от земеделските производители.

Грудките на земната ябълка на вкус могат да заменят картофите. Земната ябълка има няколко важни предимства в сравнение с картофите. Тя не боледува от фитофтора (Phytophthora) и не й вреди бича на картофите – колорадския бръмбар.

Грудките на земната ябълка растат до ноември, след това е добре да се обират колкото е възможно по-късно, за да се даде възможност на хранителните вещества от надземната част на растението да преминат в грудката.

Но ако по някаква причина сте отложили събирането на земната ябълка до пролетта, то трябва стъблата на земната ябълка да се скосят на височина 50 см., като се оставят пънове за задържане на снега. Тези пънове ще ви помогнат да намерите точно мястото с грудките през пролетта. При добри грижи в плодородна площ от всяко растение земна ябълка може да се съберат до 6 кг. грудки.

Събраните грудки на открито бързо изсъхват. Грудки се съхраняват в мазе при температура около нула градуса и относителна влажност 85-95%, зариват се с влажен пясък или пръст, или на купчина, покривайки ги с пръст или сняг.

Но най-добрия и най-лесния начин за съхраняване на грудки от земна ябълка е като ги извадените от земята не есента, а през пролетта. В допълнение, през пролетта реколтата винаги е много по-голяма от есента, защото грудките в земята растат до замръзването на земята. Оставени през зимата в земята грудки на земната ябълка многократно се замразяват и размразяват, но запазват своята кълняемост.

А извадените направо през пролетта грудки от земна ябълка, след като снегът се стопи и леко се размрази земята, на вкус дори са по-добри, отколкото извадените през есента в периода на прибиране на реколтата. През пролетта дефицита от витамини се попълва от сочните и витаминозни грудки.

назад ...

Истинските вреди от солта

Може ли диетата с високо съдържание на сол да накара имунната система да се повреди и да предизвика състояния като ревматоиден артрит и диабет тип 1?

Така мислят учени,  които провеждат ново изследване в САЩ, което търси ефекта на солта върху имунните клетки.

Изследователите смятат, че солта активира определен вид клетки, участващи в автоимунни състояния. Тези състояния, които са се увеличили в последните години, включват диабет тип 1, ревматоиден артрит, множествена склероза, болестта на Крон и улцерозен колит (които причиняват възпаление на червата)...

прочети повече ...

Защо бременните жени се нуждаят от шоколад

Бременните жени жадуват за шоколад, защото това е единственият път в живота им, когато те могат да ядат "забранената" храна без да се чувстват виновни.

Изследователите обаче са заключили, че нищо от биологична гледна не се крие зад желанието на жената да похапва това лакомство. Вместо това, жените вярват, че бременността е периода, когато те считат, че е "социално приемливото време да се отдадат на изкушението".

Науката никога досега не е била в състояние адекватно да обясни глада по време на бременността, така че изследователите от Щатския университет на Ню Йорк се опитали да отговорят на въпроса.

прочети повече ...

АРХИВ

Август

Юни

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии