Анкета

Според вас трябва ли месото да присъства в ежедневното ви меню?

Земна ябълка (топинамбур)

Земната ябълка (Helianthus tuberosus) или позната като топинамбур, земна гулия, земна круша е многогодишно тревисто растение от един и същи род и семейство със слънчогледа (сем. Asteraceae). До скоро беше малко известено и не оценено от земеделските производители.

Грудките на земната ябълка на вкус могат да заменят картофите. Земната ябълка има няколко важни предимства в сравнение с картофите. Тя не боледува от фитофтора (Phytophthora) и не й вреди бича на картофите – колорадския бръмбар.

Грудките на земната ябълка растат до ноември, след това е добре да се обират колкото е възможно по-късно, за да се даде възможност на хранителните вещества от надземната част на растението да преминат в грудката.

Но ако по някаква причина сте отложили събирането на земната ябълка до пролетта, то трябва стъблата на земната ябълка да се скосят на височина 50 см., като се оставят пънове за задържане на снега. Тези пънове ще ви помогнат да намерите точно мястото с грудките през пролетта. При добри грижи в плодородна площ от всяко растение земна ябълка може да се съберат до 6 кг. грудки.

Събраните грудки на открито бързо изсъхват. Грудки се съхраняват в мазе при температура около нула градуса и относителна влажност 85-95%, зариват се с влажен пясък или пръст, или на купчина, покривайки ги с пръст или сняг.

Но най-добрия и най-лесния начин за съхраняване на грудки от земна ябълка е като ги извадените от земята не есента, а през пролетта. В допълнение, през пролетта реколтата винаги е много по-голяма от есента, защото грудките в земята растат до замръзването на земята. Оставени през зимата в земята грудки на земната ябълка многократно се замразяват и размразяват, но запазват своята кълняемост.

А извадените направо през пролетта грудки от земна ябълка, след като снегът се стопи и леко се размрази земята, на вкус дори са по-добри, отколкото извадените през есента в периода на прибиране на реколтата. През пролетта дефицита от витамини се попълва от сочните и витаминозни грудки.

назад ...

Яденето на бисквити и торти уврежда паметта

Мазнините, които се намират в някои бисквити, торти и преработени храни, могат да имат вредно въздействие върху паметта.

Мазнините, известни като трансмазнини, се използват както в преработени храни, така и в ресторантите, за подобряване на текстурата, срока на годност или аромата. Те са създадени чрез водород, който се добавя към растително масло, за да го направи по-твърдо, заради което те често се наричат частично хидрогенирани масла.

Сега, едно проучване, в което са участвали 1000 здрави мъже на възраст под 45, откри, че хората, които ядат най-много транс мазнини, имат по-лоши резултати в тестове за памет.

прочети повече ...

Опасно ли са за здравето опаковките на храните?

Може ли затоплянето на храна в пластмасови контейнери в микровълновата печка да ви постави в по-голям риск от стерилитет, диабет, затлъстяване и рак? Дали обвиването на храна с фолио, или пиенето на вода от пластмасови чаши носи подобни рискове? Възможно ли е да се крие опасност в консервите, консервираните напитки или някои козметики?

Може всичко да звучи абсурдно тревожно - но наистина, някои експерти твърдят, че това е възможно.

прочети повече ...

АРХИВ

Август

Юни

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии