Анкета

Според вас трябва ли месото да присъства в ежедневното ви меню?

Брашно от елда

Брашното от зърна на елда не се подлага на хидротермична обработка.

Липсата на хидротермична обработка позволява продукта да бъде наречен както в миналото „коприна” (копринена тъкан). При натискане на брашно от елда се издава характерен „копринен” звук, както при триене на копринена тъкан. При смилане се запазва ядрото на зърната. Продуктът не се преобразува. Това позволява на храносмилането „правилно” да преработва растителните протеини.

Брашното от елда се отличава с повишено съдържание на хранителни влакна, които се състоят от хемицелулоза, целулоза, лигнин и пектин, както и на минерални вещества: калций, фосфор, магнезий, натрий, калий.

Всичко това богатство е свързано с такава структурна форма, която нашия организъм може да усвои в полза на себе си, без значение колко ядем.

Родом от Централна Азия, елдата се отглежда в продължение на повече от 1000 години.

Елдата отдавна е един от постоянните продукти в много райони на Русия и Китай, а сега се появява в кулинарията на много други страни. В Западна Европа най-често се използва под формата на брашно, което има не само приятен орехов вкус, но е и много лесно смилаемо и полезно за организма.

Елдата няма никакво родство с пшеницата и дори не е зърно (въпреки факта, че напомня на него). Това са триъгълни семена от семейство Polygonaceae. Елдата не съдържа глутен, отличен източник е на растителни протеини и е много хранителна: тя е богата на въглехидрати, всичките осем незаменими аминокиселини и почти всички витамини от група В.

Елдата укрепва капилярите и спомага за детоксикацията на черния дроб, освен това е много полезно за червата, особено при запек. Известна е със свойството да понижава нивото на холестерола, помага при остеоартрит, при болести на коремната кухина, а също така помага срещу лека депресия, защото повишава нивото на допамина.

В кулинарията елда се употребява и на зърна, и като брашно – от него правят някои видовете тестени изделия и макарони, кексове и палачинки.

Обикновената елда има бледо зелен цвят, използва се в десерти. Печената елда става кафява. Тя може да се готви на пара, да се вари или пече, да се добавя в супи, яхнии или салати. Тя служи като една от стандартните заменки на ориза, и я готвят по същия начин като ориз (т.е. една чаша елда се залива с две чаши вода, захлупва се и се вари, докато водата се абсорбира).

Брашното от елда има сиво-кафяв цвят. То има леко горчив вкус. Когато харесате брашното от елда, готвенето с него ще бъде удоволствие, поради уникалните му характеристики. Всяка рецепта може да бъде адаптирана така, че да използвате в нея брашно от елда.

назад ...

Какво всъщност се крие в храната ни

Колкото и да са вкусни, всеки човек знае, че пилешките хапки и хотдогът не са направени от първокачествени парчета месо. Всъщност, повечето от нас се опитват да не мислят за това, което всъщност поглъщат, когато ядат преработени храни.

Сега един фотограф е изложил на показ зловещата реалност за това от къде идват любимите ни храни - и изображенията може да са достатъчни, за да ви възпрат да ядете тази храна поне временно, ако не и за цял живот.

прочети повече ...

Какво означава гладът за специфични видове храни?

Похапват ви се пържени картофи, шоколад или сирене? Гладът за различни видове храни може да означава, че вашето тяло се опитва да ви каже нещо.

Всички ние изпитваме глад, но има разлика между обикновен глад и внезапния глад за конкретна храна. В действителност, интензивният глад за определена храна може да е признак, че имате недостиг на определени хранителни вещества. Така че следващия път, когато внезапно ви се прияде сочна пържола или шоколад, се замислете какво може да си опитва да ви каже тялото ви.

прочети повече ...

АРХИВ

Август

Юни

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии