Анкета

Според вас трябва ли месото да присъства в ежедневното ви меню?

Знаем ли как правилно да ядем грозде

Сезонът, в който можем да похапваме грозде на корем, е в разгара си. Но този плод колкото и вкусен да е, крие коварни опасности, свързани с трудното му храносмилане и затормозяване функциите на стомаха.

За да избегнем чувството на дискомфорт, след като сме яли от любимия си плод и максимално да извлечем ползите от сочните гроздове, трябва да се научим правилно да ги консумираме.

Диетолозите отдавна ни предупреждават, че гроздето е изключително трудно за храносмилане от човешкия организъм. Те препоръчват то да се похапва 10-15 мин. преди всяко по-стабилно хранене.

Една перфектна и класическа комбинация е да се хапне грозде преди обяд, а по-смелите без никакви притеснения могат да го съчетаят с чаша сухо вино. Колкото и изненадващо да звучи, напитката улеснява процесите на разграждане на плода в нашето тяло и ускорява усвояването му.

Ако сте решили да замените вкусните гроздове със сок, трябва да знаете, че повече от две чаши наведнъж са в състояние сериозно да затормозят организма ви. Пастьоризиран гроздовият сок е полезен при хипертония и други сърдечни проблеми.

Можем лесно да приготвим гроздов сироп в домашни условия, като сварим плода до гъстота.  Така приготвеният сок е отлично средство за повишаване имунните сили на организма. Препоръчва се като естествена хранителна добавка при всички хора, претърпяли изтощително боледуване.

назад ...

Истинските вреди от солта

Може ли диетата с високо съдържание на сол да накара имунната система да се повреди и да предизвика състояния като ревматоиден артрит и диабет тип 1?

Така мислят учени,  които провеждат ново изследване в САЩ, което търси ефекта на солта върху имунните клетки.

Изследователите смятат, че солта активира определен вид клетки, участващи в автоимунни състояния. Тези състояния, които са се увеличили в последните години, включват диабет тип 1, ревматоиден артрит, множествена склероза, болестта на Крон и улцерозен колит (които причиняват възпаление на червата)...

прочети повече ...

Защо бременните жени се нуждаят от шоколад

Бременните жени жадуват за шоколад, защото това е единственият път в живота им, когато те могат да ядат "забранената" храна без да се чувстват виновни.

Изследователите обаче са заключили, че нищо от биологична гледна не се крие зад желанието на жената да похапва това лакомство. Вместо това, жените вярват, че бременността е периода, когато те считат, че е "социално приемливото време да се отдадат на изкушението".

Науката никога досега не е била в състояние адекватно да обясни глада по време на бременността, така че изследователите от Щатския университет на Ню Йорк се опитали да отговорят на въпроса.

прочети повече ...

АРХИВ

Август

Юни

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии