Анкета

Според вас трябва ли месото да присъства в ежедневното ви меню?

Полезни съвети за почистване на риба

Ако не сте пипали риба, може първият досег да ви се стори неприятен. Няма от какво да се плашите.

След като е вече в кухнята, рибата не хапе. Съществува вероятност да ви убоде - бялата риба и костурът имат бодливи гръбни перки, а шаранът - един бодил пред гръбната перка - но с малко повече предпазливост ще избегнете аварии от сорта.

1. Почистването на риба зависи от вида й. Ако е с люспи, рибата се хваща с лявата ръка за опашката, с дясната се държи ножът с острието срещу люспите и те се изстъргват, като се внимава да не се нареже с ножа кожата на рибата.

2. Рибата винаги трябва да се мие отделно, за да не се омиришат другите продукти на риба.

3. Замърсените от риба съдове трябва да се измиват много внимателно, като на края се почистват с оцет.

4. Не добре измитите съдове могат да станат причина да замирише на риба някой сладкиш или десерт или друго ястие.

5. С ножица можете да отрежете перките на рибата.

6. Изкормят се вътрешностите на рибата заедно хрилете, като те се хващат здраво в основите и се издърпват. Ако това не може да се направи, рибата се изкормва чрез разрез, направен на корема.

7. При почистването на рибата се внимава да не се разкъсат червата, които често съдържат червеи, защото те могат да се пръснат по цялата вътрешност на рибата.

8. След изкормването рибата трябва да се измие с обилна течаща вода.

9. Измитите риби се подсушават с кухненско руло и се подлагат на кухненска обработка цели или нарязани на парчета.

10. Ако рибата е чига, внимателно се издърпва жилата, която се намира в гръбначния стълб, защото в противен случай през време на пърженето или варенето рибата ще се свие и ще заеме съвсем неестествено положение.

11. При чистенето на шарана трябва да се отстрани седефното копче(кокалче), което се намира на върха на главата при съединението и с трупа. Често това кокалче прави ястието неприятно, а понякога и горчиво.

12. След почистване на рибата е хубаво да се изкисне в студена вода със сол. Към водата и солта добавете и с.лъж.оцет.накисва се около един час.измива се добре и се маринова с лим.сок, унив.подправка, соев сос и джинджифил. Овалва се в брашно и се пържи в мазнина.

13. Понякога остава черната коремна ципа на рибата, когато не се отстрани, при топлинна обработка тази ципа предава горчив вкус на месото.

назад ...

Сладките храни ви депресират

След напрегнат ден, мнозина от нас обичат да посягат към сладките храни вярвайки, че ще ни накарат да се почувстваме по-добре. Но ново изследване показва, че хапването на сладкиши може в действителност да обърка нашите емоции.

Изследователи от Държавния университет на Сан Диего открили, че транс-мастните киселини – които често се срещат в тестените изделия и преработените храни - може да променят начина, по който се регулират нашите чувства.

прочети повече ...

Посягате ли към вредната храна след тежък ден? Значи сте импулсивни

Импулсивните хора са по-склонни да преяждат, когато изпитват негативни чувства.

Binge-eating или склонността към неконтролируемо преяждане, е нарушение, което се появява, когато човек се чувства принуден да се тъпче редовно.

Едно проучване установи, че 14 на сто от хората, които не са в състояние да контролират  храненето си, имат склонност да действа импулсивно, когато изпитват негативни емоции. Това е известно от психолози като "отрицателна спешност".

прочети повече ...

АРХИВ

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Април

Март

Януари

Август

Юни

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии