Анкета

Според вас трябва ли месото да присъства в ежедневното ви меню?

Полезни съвети за почистване на риба

Ако не сте пипали риба, може първият досег да ви се стори неприятен. Няма от какво да се плашите.

След като е вече в кухнята, рибата не хапе. Съществува вероятност да ви убоде - бялата риба и костурът имат бодливи гръбни перки, а шаранът - един бодил пред гръбната перка - но с малко повече предпазливост ще избегнете аварии от сорта.

1. Почистването на риба зависи от вида й. Ако е с люспи, рибата се хваща с лявата ръка за опашката, с дясната се държи ножът с острието срещу люспите и те се изстъргват, като се внимава да не се нареже с ножа кожата на рибата.

2. Рибата винаги трябва да се мие отделно, за да не се омиришат другите продукти на риба.

3. Замърсените от риба съдове трябва да се измиват много внимателно, като на края се почистват с оцет.

4. Не добре измитите съдове могат да станат причина да замирише на риба някой сладкиш или десерт или друго ястие.

5. С ножица можете да отрежете перките на рибата.

6. Изкормят се вътрешностите на рибата заедно хрилете, като те се хващат здраво в основите и се издърпват. Ако това не може да се направи, рибата се изкормва чрез разрез, направен на корема.

7. При почистването на рибата се внимава да не се разкъсат червата, които често съдържат червеи, защото те могат да се пръснат по цялата вътрешност на рибата.

8. След изкормването рибата трябва да се измие с обилна течаща вода.

9. Измитите риби се подсушават с кухненско руло и се подлагат на кухненска обработка цели или нарязани на парчета.

10. Ако рибата е чига, внимателно се издърпва жилата, която се намира в гръбначния стълб, защото в противен случай през време на пърженето или варенето рибата ще се свие и ще заеме съвсем неестествено положение.

11. При чистенето на шарана трябва да се отстрани седефното копче(кокалче), което се намира на върха на главата при съединението и с трупа. Често това кокалче прави ястието неприятно, а понякога и горчиво.

12. След почистване на рибата е хубаво да се изкисне в студена вода със сол. Към водата и солта добавете и с.лъж.оцет.накисва се около един час.измива се добре и се маринова с лим.сок, унив.подправка, соев сос и джинджифил. Овалва се в брашно и се пържи в мазнина.

13. Понякога остава черната коремна ципа на рибата, когато не се отстрани, при топлинна обработка тази ципа предава горчив вкус на месото.

назад ...

Кога е полезно да готвите и кога да ядете сурови зеленчуците си?

Много теории твърдят, че яденето на храни в сурово състояние запазва съществените хранителни ензими, които биват унищожени по време на процеса на готвене.

Последователи на яденето на сурова храна се хвалят с по-високи нива на енергия, по-хубава кожа, по-добро храносмилане и загуба на тегло. И проучвания са показали, че зеленчукова диета може значително да намали риска от развитие на диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания и някои видове рак.

прочети повече ...

Как да „съживите” стария хляб

За много хора няма нищо по-лошо от прахосването на храна, особено когато става дума за недояден хляб. Но сега, уебсайтът Bon Apetit предлага начин да се съживи стария хляб като се сложи под чешмата.

Може да звучи необичайно, но този трик наистина ще „съживи” вашия стар хляб преди вечеря.

Първата стъпка е да вземете стария хляб и да го сложите под течаща вода. Няма значение дали водата е топла или студена, но трябва да държите отрязания край далеч от водата.

прочети повече ...

АРХИВ

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Април

Март

Януари

Август

Юни

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии