Анкета

Според вас трябва ли месото да присъства в ежедневното ви меню?

Полезни съвети за почистване на риба

Ако не сте пипали риба, може първият досег да ви се стори неприятен. Няма от какво да се плашите.

След като е вече в кухнята, рибата не хапе. Съществува вероятност да ви убоде - бялата риба и костурът имат бодливи гръбни перки, а шаранът - един бодил пред гръбната перка - но с малко повече предпазливост ще избегнете аварии от сорта.

1. Почистването на риба зависи от вида й. Ако е с люспи, рибата се хваща с лявата ръка за опашката, с дясната се държи ножът с острието срещу люспите и те се изстъргват, като се внимава да не се нареже с ножа кожата на рибата.

2. Рибата винаги трябва да се мие отделно, за да не се омиришат другите продукти на риба.

3. Замърсените от риба съдове трябва да се измиват много внимателно, като на края се почистват с оцет.

4. Не добре измитите съдове могат да станат причина да замирише на риба някой сладкиш или десерт или друго ястие.

5. С ножица можете да отрежете перките на рибата.

6. Изкормят се вътрешностите на рибата заедно хрилете, като те се хващат здраво в основите и се издърпват. Ако това не може да се направи, рибата се изкормва чрез разрез, направен на корема.

7. При почистването на рибата се внимава да не се разкъсат червата, които често съдържат червеи, защото те могат да се пръснат по цялата вътрешност на рибата.

8. След изкормването рибата трябва да се измие с обилна течаща вода.

9. Измитите риби се подсушават с кухненско руло и се подлагат на кухненска обработка цели или нарязани на парчета.

10. Ако рибата е чига, внимателно се издърпва жилата, която се намира в гръбначния стълб, защото в противен случай през време на пърженето или варенето рибата ще се свие и ще заеме съвсем неестествено положение.

11. При чистенето на шарана трябва да се отстрани седефното копче(кокалче), което се намира на върха на главата при съединението и с трупа. Често това кокалче прави ястието неприятно, а понякога и горчиво.

12. След почистване на рибата е хубаво да се изкисне в студена вода със сол. Към водата и солта добавете и с.лъж.оцет.накисва се около един час.измива се добре и се маринова с лим.сок, унив.подправка, соев сос и джинджифил. Овалва се в брашно и се пържи в мазнина.

13. Понякога остава черната коремна ципа на рибата, когато не се отстрани, при топлинна обработка тази ципа предава горчив вкус на месото.

назад ...

Храната за утеха не носи истинска утеха

Ако сте имали лош ден, вероятно нямате търпение да посегнете към кутия със сладолед за утеха.

Но се оказва, че е все едно дали ще хапнете сладолед, морков, или нищо. Храните за утеха не носят повече утеха, отколкото други храни.

Американски учени открили, че студенти в лошо настроение докладвали, че са се чувствали еднакво ободрени след като хапнали храна за утеха, други храни, или пък нищо.

прочети повече ...

Възможно ли е да имате високо кръвно заради солта в кожата ви?

Учените изследват дали солта, съхранявана естествено в кожата ни, може да допринесе за високото кръвно налягане.

Ново проучване, в което участват 200 души с леко повишено кръвно налягане, ще изследва радикалната теория, че високото кръвно налягане не е само причинено от солта, която ядем, но също така и от солта, която естествено се съхранява в кожата и мускулите ни.

прочети повече ...

АРХИВ

Август

Юни

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии