Анкета

Според вас трябва ли месото да присъства в ежедневното ви меню?

Полезни съвети за почистване на риба

Ако не сте пипали риба, може първият досег да ви се стори неприятен. Няма от какво да се плашите.

След като е вече в кухнята, рибата не хапе. Съществува вероятност да ви убоде - бялата риба и костурът имат бодливи гръбни перки, а шаранът - един бодил пред гръбната перка - но с малко повече предпазливост ще избегнете аварии от сорта.

1. Почистването на риба зависи от вида й. Ако е с люспи, рибата се хваща с лявата ръка за опашката, с дясната се държи ножът с острието срещу люспите и те се изстъргват, като се внимава да не се нареже с ножа кожата на рибата.

2. Рибата винаги трябва да се мие отделно, за да не се омиришат другите продукти на риба.

3. Замърсените от риба съдове трябва да се измиват много внимателно, като на края се почистват с оцет.

4. Не добре измитите съдове могат да станат причина да замирише на риба някой сладкиш или десерт или друго ястие.

5. С ножица можете да отрежете перките на рибата.

6. Изкормят се вътрешностите на рибата заедно хрилете, като те се хващат здраво в основите и се издърпват. Ако това не може да се направи, рибата се изкормва чрез разрез, направен на корема.

7. При почистването на рибата се внимава да не се разкъсат червата, които често съдържат червеи, защото те могат да се пръснат по цялата вътрешност на рибата.

8. След изкормването рибата трябва да се измие с обилна течаща вода.

9. Измитите риби се подсушават с кухненско руло и се подлагат на кухненска обработка цели или нарязани на парчета.

10. Ако рибата е чига, внимателно се издърпва жилата, която се намира в гръбначния стълб, защото в противен случай през време на пърженето или варенето рибата ще се свие и ще заеме съвсем неестествено положение.

11. При чистенето на шарана трябва да се отстрани седефното копче(кокалче), което се намира на върха на главата при съединението и с трупа. Често това кокалче прави ястието неприятно, а понякога и горчиво.

12. След почистване на рибата е хубаво да се изкисне в студена вода със сол. Към водата и солта добавете и с.лъж.оцет.накисва се около един час.измива се добре и се маринова с лим.сок, унив.подправка, соев сос и джинджифил. Овалва се в брашно и се пържи в мазнина.

13. Понякога остава черната коремна ципа на рибата, когато не се отстрани, при топлинна обработка тази ципа предава горчив вкус на месото.

назад ...

Вредната храна ви прави мързеливи

Нездравословните съставки и ниско съдържание на хранителни вещества в пакетираната и бързата храната може да ви направят по- мързеливи.

Това не е изненада. Но това, което е по-шокиращо е, че негативните ефекти на нездравословната храна може да продължат дори и след като преминете към здравословен режим на хранене.

Две групи от женски плъхове били поставени на различни диети от изследователи от Университета в Лос Анджелис за шест-месечен период...

прочети повече ...

Шоколадово хапче може да предотвратява инсулти?

Наскоро стартира голямо проучване, чиято цел е да установи дали хранителните вещества в тъмния шоколад може да помогнат за предотвратяване на сърдечни удари и инсулти.

Изследвания вече са доказали, че какаови флаваноли, приемани под формата на хапчета, могат да подобрят кръвното налягане, холестерола и нивата на инсулин в тялото. Въпреки това тези вещества често се унищожават при производството на шоколад.

Някои компании вече продават хапчета с екстракт от какао, но с по-малко активни съставки от тези, които ще бъдат тествани в проучването.

прочети повече ...

АРХИВ

Август

Юни

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии