Анкета

Според вас трябва ли месото да присъства в ежедневното ви меню?

Полезни съвети за почистване на риба

Ако не сте пипали риба, може първият досег да ви се стори неприятен. Няма от какво да се плашите.

След като е вече в кухнята, рибата не хапе. Съществува вероятност да ви убоде - бялата риба и костурът имат бодливи гръбни перки, а шаранът - един бодил пред гръбната перка - но с малко повече предпазливост ще избегнете аварии от сорта.

1. Почистването на риба зависи от вида й. Ако е с люспи, рибата се хваща с лявата ръка за опашката, с дясната се държи ножът с острието срещу люспите и те се изстъргват, като се внимава да не се нареже с ножа кожата на рибата.

2. Рибата винаги трябва да се мие отделно, за да не се омиришат другите продукти на риба.

3. Замърсените от риба съдове трябва да се измиват много внимателно, като на края се почистват с оцет.

4. Не добре измитите съдове могат да станат причина да замирише на риба някой сладкиш или десерт или друго ястие.

5. С ножица можете да отрежете перките на рибата.

6. Изкормят се вътрешностите на рибата заедно хрилете, като те се хващат здраво в основите и се издърпват. Ако това не може да се направи, рибата се изкормва чрез разрез, направен на корема.

7. При почистването на рибата се внимава да не се разкъсат червата, които често съдържат червеи, защото те могат да се пръснат по цялата вътрешност на рибата.

8. След изкормването рибата трябва да се измие с обилна течаща вода.

9. Измитите риби се подсушават с кухненско руло и се подлагат на кухненска обработка цели или нарязани на парчета.

10. Ако рибата е чига, внимателно се издърпва жилата, която се намира в гръбначния стълб, защото в противен случай през време на пърженето или варенето рибата ще се свие и ще заеме съвсем неестествено положение.

11. При чистенето на шарана трябва да се отстрани седефното копче(кокалче), което се намира на върха на главата при съединението и с трупа. Често това кокалче прави ястието неприятно, а понякога и горчиво.

12. След почистване на рибата е хубаво да се изкисне в студена вода със сол. Към водата и солта добавете и с.лъж.оцет.накисва се около един час.измива се добре и се маринова с лим.сок, унив.подправка, соев сос и джинджифил. Овалва се в брашно и се пържи в мазнина.

13. Понякога остава черната коремна ципа на рибата, когато не се отстрани, при топлинна обработка тази ципа предава горчив вкус на месото.

назад ...

Яденето на бисквити и торти уврежда паметта

Мазнините, които се намират в някои бисквити, торти и преработени храни, могат да имат вредно въздействие върху паметта.

Мазнините, известни като трансмазнини, се използват както в преработени храни, така и в ресторантите, за подобряване на текстурата, срока на годност или аромата. Те са създадени чрез водород, който се добавя към растително масло, за да го направи по-твърдо, заради което те често се наричат частично хидрогенирани масла.

Сега, едно проучване, в което са участвали 1000 здрави мъже на възраст под 45, откри, че хората, които ядат най-много транс мазнини, имат по-лоши резултати в тестове за памет.

прочети повече ...

Опасно ли са за здравето опаковките на храните?

Може ли затоплянето на храна в пластмасови контейнери в микровълновата печка да ви постави в по-голям риск от стерилитет, диабет, затлъстяване и рак? Дали обвиването на храна с фолио, или пиенето на вода от пластмасови чаши носи подобни рискове? Възможно ли е да се крие опасност в консервите, консервираните напитки или някои козметики?

Може всичко да звучи абсурдно тревожно - но наистина, някои експерти твърдят, че това е възможно.

прочети повече ...

АРХИВ

Август

Юни

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии