Анкета

Според вас трябва ли месото да присъства в ежедневното ви меню?

Ползи и вреди от шоколада

Битките за вредата и ползата от шоколада продължават и до днес. Специалистите смятат, че съдържащите се в какаовите зърна полифеноли въздействат благоприятно на сърдечно-съдовата система, повишават имунитета, а какаовото масло предпазва зъбите от разрушаване.

Освен това поклонниците на лакомството го ценят и заради репутацията му на антидепресант.

Тази теория произлиза от факта, че „шоколадовата зависимост“ може да бъде пряко свързана с дефицита на серотонин /хормон на удоволствието/ в организма.

„Трябва да изядете вагон, пълен с шоколад, преди да почувствате ефекта, равняващ се на една таблетка антидепресант“, възразяват им опонентите.

Но австралийски учени са успели да докажат, че шоколадът не само не ни избавя от депресия, но може да я усили. Изследователи от медицинския център Принц Уелски смятат, че всичко зависи от това кой хапва шоколада и защо.

По време на тестовете те са установили две групи любители: такива, които го консумират за удоволствие, и такива, които се опитват да притъпят депресия. Медиците са успели да открият, че тези, които консумират шоколада за удоволствие, непременно ще постигнат желания ефект.

Но ако шоколадовите блокчета са ядат само за да се прогони депресията, резултатът ще бъде напълно противоположен. Стресът и депресията ще се развихрят с нова сила, предупреждават австралийските учени.

назад ...

Не можете да устоите на сладките храни? Гените ви са виновни

Хората, които не могат да устоят на сладкишите, обикновено биват заклеймявани като хора със слаба воля. Сега, те могат да обвиняват гените си, тъй като нови изследвания показват, че ДНК-то играе "значителна" роля в затлъстяването.

Гените могат да обяснят защо някои хора са по-склонни да трупат излишни килограми - и защо те пълнеят в областта на корема. Всъщност, повече от една пета от разликите между теглото на хората може да се обясни с гените на "затлъстяването", казват учените.

прочети повече ...

Най-вредните хранителни навици

Има неща, които правим без да се замислим - но те може да имат неблагоприятен ефект върху здравето ни. От ядене на бюрото в офиса до пропускането на хранения - тези и други лоши хранителни навици са разкрити в нова инфографика.

Преяждането през уикенда, пиенето на чаша вино преди лягане, липсата на прием на достатъчно вода, преяждане в дните, когато тренираме, и добавянето на сол към ястието  също фигурират в списъка на нещата, които не трябва да правим.

прочети повече ...

АРХИВ

Август

Юни

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии