Анкета

Според вас трябва ли месото да присъства в ежедневното ви меню?

Ползи и вреди от шоколада

Битките за вредата и ползата от шоколада продължават и до днес. Специалистите смятат, че съдържащите се в какаовите зърна полифеноли въздействат благоприятно на сърдечно-съдовата система, повишават имунитета, а какаовото масло предпазва зъбите от разрушаване.

Освен това поклонниците на лакомството го ценят и заради репутацията му на антидепресант.

Тази теория произлиза от факта, че „шоколадовата зависимост“ може да бъде пряко свързана с дефицита на серотонин /хормон на удоволствието/ в организма.

„Трябва да изядете вагон, пълен с шоколад, преди да почувствате ефекта, равняващ се на една таблетка антидепресант“, възразяват им опонентите.

Но австралийски учени са успели да докажат, че шоколадът не само не ни избавя от депресия, но може да я усили. Изследователи от медицинския център Принц Уелски смятат, че всичко зависи от това кой хапва шоколада и защо.

По време на тестовете те са установили две групи любители: такива, които го консумират за удоволствие, и такива, които се опитват да притъпят депресия. Медиците са успели да открият, че тези, които консумират шоколада за удоволствие, непременно ще постигнат желания ефект.

Но ако шоколадовите блокчета са ядат само за да се прогони депресията, резултатът ще бъде напълно противоположен. Стресът и депресията ще се развихрят с нова сила, предупреждават австралийските учени.

назад ...

Кога е полезно да готвите и кога да ядете сурови зеленчуците си?

Много теории твърдят, че яденето на храни в сурово състояние запазва съществените хранителни ензими, които биват унищожени по време на процеса на готвене.

Последователи на яденето на сурова храна се хвалят с по-високи нива на енергия, по-хубава кожа, по-добро храносмилане и загуба на тегло. И проучвания са показали, че зеленчукова диета може значително да намали риска от развитие на диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания и някои видове рак.

прочети повече ...

Как да „съживите” стария хляб

За много хора няма нищо по-лошо от прахосването на храна, особено когато става дума за недояден хляб. Но сега, уебсайтът Bon Apetit предлага начин да се съживи стария хляб като се сложи под чешмата.

Може да звучи необичайно, но този трик наистина ще „съживи” вашия стар хляб преди вечеря.

Първата стъпка е да вземете стария хляб и да го сложите под течаща вода. Няма значение дали водата е топла или студена, но трябва да държите отрязания край далеч от водата.

прочети повече ...

АРХИВ

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Април

Март

Януари

Август

Юни

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии