Анкета

Според вас трябва ли месото да присъства в ежедневното ви меню?

Ползи и вреди от шоколада

Битките за вредата и ползата от шоколада продължават и до днес. Специалистите смятат, че съдържащите се в какаовите зърна полифеноли въздействат благоприятно на сърдечно-съдовата система, повишават имунитета, а какаовото масло предпазва зъбите от разрушаване.

Освен това поклонниците на лакомството го ценят и заради репутацията му на антидепресант.

Тази теория произлиза от факта, че „шоколадовата зависимост“ може да бъде пряко свързана с дефицита на серотонин /хормон на удоволствието/ в организма.

„Трябва да изядете вагон, пълен с шоколад, преди да почувствате ефекта, равняващ се на една таблетка антидепресант“, възразяват им опонентите.

Но австралийски учени са успели да докажат, че шоколадът не само не ни избавя от депресия, но може да я усили. Изследователи от медицинския център Принц Уелски смятат, че всичко зависи от това кой хапва шоколада и защо.

По време на тестовете те са установили две групи любители: такива, които го консумират за удоволствие, и такива, които се опитват да притъпят депресия. Медиците са успели да открият, че тези, които консумират шоколада за удоволствие, непременно ще постигнат желания ефект.

Но ако шоколадовите блокчета са ядат само за да се прогони депресията, резултатът ще бъде напълно противоположен. Стресът и депресията ще се развихрят с нова сила, предупреждават австралийските учени.

назад ...

Сладките храни ви депресират

След напрегнат ден, мнозина от нас обичат да посягат към сладките храни вярвайки, че ще ни накарат да се почувстваме по-добре. Но ново изследване показва, че хапването на сладкиши може в действителност да обърка нашите емоции.

Изследователи от Държавния университет на Сан Диего открили, че транс-мастните киселини – които често се срещат в тестените изделия и преработените храни - може да променят начина, по който се регулират нашите чувства.

прочети повече ...

Посягате ли към вредната храна след тежък ден? Значи сте импулсивни

Импулсивните хора са по-склонни да преяждат, когато изпитват негативни чувства.

Binge-eating или склонността към неконтролируемо преяждане, е нарушение, което се появява, когато човек се чувства принуден да се тъпче редовно.

Едно проучване установи, че 14 на сто от хората, които не са в състояние да контролират  храненето си, имат склонност да действа импулсивно, когато изпитват негативни емоции. Това е известно от психолози като "отрицателна спешност".

прочети повече ...

АРХИВ

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Април

Март

Януари

Август

Юни

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии