Анкета

Според вас трябва ли месото да присъства в ежедневното ви меню?

Ползи и вреди от шоколада

Битките за вредата и ползата от шоколада продължават и до днес. Специалистите смятат, че съдържащите се в какаовите зърна полифеноли въздействат благоприятно на сърдечно-съдовата система, повишават имунитета, а какаовото масло предпазва зъбите от разрушаване.

Освен това поклонниците на лакомството го ценят и заради репутацията му на антидепресант.

Тази теория произлиза от факта, че „шоколадовата зависимост“ може да бъде пряко свързана с дефицита на серотонин /хормон на удоволствието/ в организма.

„Трябва да изядете вагон, пълен с шоколад, преди да почувствате ефекта, равняващ се на една таблетка антидепресант“, възразяват им опонентите.

Но австралийски учени са успели да докажат, че шоколадът не само не ни избавя от депресия, но може да я усили. Изследователи от медицинския център Принц Уелски смятат, че всичко зависи от това кой хапва шоколада и защо.

По време на тестовете те са установили две групи любители: такива, които го консумират за удоволствие, и такива, които се опитват да притъпят депресия. Медиците са успели да открият, че тези, които консумират шоколада за удоволствие, непременно ще постигнат желания ефект.

Но ако шоколадовите блокчета са ядат само за да се прогони депресията, резултатът ще бъде напълно противоположен. Стресът и депресията ще се развихрят с нова сила, предупреждават австралийските учени.

назад ...

Храната за утеха не носи истинска утеха

Ако сте имали лош ден, вероятно нямате търпение да посегнете към кутия със сладолед за утеха.

Но се оказва, че е все едно дали ще хапнете сладолед, морков, или нищо. Храните за утеха не носят повече утеха, отколкото други храни.

Американски учени открили, че студенти в лошо настроение докладвали, че са се чувствали еднакво ободрени след като хапнали храна за утеха, други храни, или пък нищо.

прочети повече ...

Възможно ли е да имате високо кръвно заради солта в кожата ви?

Учените изследват дали солта, съхранявана естествено в кожата ни, може да допринесе за високото кръвно налягане.

Ново проучване, в което участват 200 души с леко повишено кръвно налягане, ще изследва радикалната теория, че високото кръвно налягане не е само причинено от солта, която ядем, но също така и от солта, която естествено се съхранява в кожата и мускулите ни.

прочети повече ...

АРХИВ

Август

Юни

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии