Анкета

Според вас трябва ли месото да присъства в ежедневното ви меню?

Ползи и вреди от шоколада

Битките за вредата и ползата от шоколада продължават и до днес. Специалистите смятат, че съдържащите се в какаовите зърна полифеноли въздействат благоприятно на сърдечно-съдовата система, повишават имунитета, а какаовото масло предпазва зъбите от разрушаване.

Освен това поклонниците на лакомството го ценят и заради репутацията му на антидепресант.

Тази теория произлиза от факта, че „шоколадовата зависимост“ може да бъде пряко свързана с дефицита на серотонин /хормон на удоволствието/ в организма.

„Трябва да изядете вагон, пълен с шоколад, преди да почувствате ефекта, равняващ се на една таблетка антидепресант“, възразяват им опонентите.

Но австралийски учени са успели да докажат, че шоколадът не само не ни избавя от депресия, но може да я усили. Изследователи от медицинския център Принц Уелски смятат, че всичко зависи от това кой хапва шоколада и защо.

По време на тестовете те са установили две групи любители: такива, които го консумират за удоволствие, и такива, които се опитват да притъпят депресия. Медиците са успели да открият, че тези, които консумират шоколада за удоволствие, непременно ще постигнат желания ефект.

Но ако шоколадовите блокчета са ядат само за да се прогони депресията, резултатът ще бъде напълно противоположен. Стресът и депресията ще се развихрят с нова сила, предупреждават австралийските учени.

назад ...

Било полезно да се пропуска една хранене на ден

Яденето на три хранения на ден е част от нашата рутина като ставането сутрин и лягането вечер.

Сега, експерти предупреждават, че яденето на закуска, обяд и вечеря може да уврежда здравето ни.

Всъщност, няма доказателства, че яденето три пъти на ден е полезно за нуждите на организма от енергия, съобщава уебсайта Mother Jones. В действителност, пропускането на храна и постенето в действителност може да бъдат по-полезни за здравето, отколкото придържането към твърди хранителни навици.

прочети повече ...

Не можете да устоите на сладките храни? Гените ви са виновни

Хората, които не могат да устоят на сладкишите, обикновено биват заклеймявани като хора със слаба воля. Сега, те могат да обвиняват гените си, тъй като нови изследвания показват, че ДНК-то играе "значителна" роля в затлъстяването.

Гените могат да обяснят защо някои хора са по-склонни да трупат излишни килограми - и защо те пълнеят в областта на корема. Всъщност, повече от една пета от разликите между теглото на хората може да се обясни с гените на "затлъстяването", казват учените.

прочети повече ...

АРХИВ

Август

Юни

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии