Анкета

Според вас трябва ли месото да присъства в ежедневното ви меню?

Ползи и вреди от шоколада

Битките за вредата и ползата от шоколада продължават и до днес. Специалистите смятат, че съдържащите се в какаовите зърна полифеноли въздействат благоприятно на сърдечно-съдовата система, повишават имунитета, а какаовото масло предпазва зъбите от разрушаване.

Освен това поклонниците на лакомството го ценят и заради репутацията му на антидепресант.

Тази теория произлиза от факта, че „шоколадовата зависимост“ може да бъде пряко свързана с дефицита на серотонин /хормон на удоволствието/ в организма.

„Трябва да изядете вагон, пълен с шоколад, преди да почувствате ефекта, равняващ се на една таблетка антидепресант“, възразяват им опонентите.

Но австралийски учени са успели да докажат, че шоколадът не само не ни избавя от депресия, но може да я усили. Изследователи от медицинския център Принц Уелски смятат, че всичко зависи от това кой хапва шоколада и защо.

По време на тестовете те са установили две групи любители: такива, които го консумират за удоволствие, и такива, които се опитват да притъпят депресия. Медиците са успели да открият, че тези, които консумират шоколада за удоволствие, непременно ще постигнат желания ефект.

Но ако шоколадовите блокчета са ядат само за да се прогони депресията, резултатът ще бъде напълно противоположен. Стресът и депресията ще се развихрят с нова сила, предупреждават австралийските учени.

назад ...

Вредната храна ви прави мързеливи

Нездравословните съставки и ниско съдържание на хранителни вещества в пакетираната и бързата храната може да ви направят по- мързеливи.

Това не е изненада. Но това, което е по-шокиращо е, че негативните ефекти на нездравословната храна може да продължат дори и след като преминете към здравословен режим на хранене.

Две групи от женски плъхове били поставени на различни диети от изследователи от Университета в Лос Анджелис за шест-месечен период...

прочети повече ...

Шоколадово хапче може да предотвратява инсулти?

Наскоро стартира голямо проучване, чиято цел е да установи дали хранителните вещества в тъмния шоколад може да помогнат за предотвратяване на сърдечни удари и инсулти.

Изследвания вече са доказали, че какаови флаваноли, приемани под формата на хапчета, могат да подобрят кръвното налягане, холестерола и нивата на инсулин в тялото. Въпреки това тези вещества често се унищожават при производството на шоколад.

Някои компании вече продават хапчета с екстракт от какао, но с по-малко активни съставки от тези, които ще бъдат тествани в проучването.

прочети повече ...

АРХИВ

Август

Юни

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии