Анкета

Според вас трябва ли месото да присъства в ежедневното ви меню?

Ползи и вреди от шоколада

Битките за вредата и ползата от шоколада продължават и до днес. Специалистите смятат, че съдържащите се в какаовите зърна полифеноли въздействат благоприятно на сърдечно-съдовата система, повишават имунитета, а какаовото масло предпазва зъбите от разрушаване.

Освен това поклонниците на лакомството го ценят и заради репутацията му на антидепресант.

Тази теория произлиза от факта, че „шоколадовата зависимост“ може да бъде пряко свързана с дефицита на серотонин /хормон на удоволствието/ в организма.

„Трябва да изядете вагон, пълен с шоколад, преди да почувствате ефекта, равняващ се на една таблетка антидепресант“, възразяват им опонентите.

Но австралийски учени са успели да докажат, че шоколадът не само не ни избавя от депресия, но може да я усили. Изследователи от медицинския център Принц Уелски смятат, че всичко зависи от това кой хапва шоколада и защо.

По време на тестовете те са установили две групи любители: такива, които го консумират за удоволствие, и такива, които се опитват да притъпят депресия. Медиците са успели да открият, че тези, които консумират шоколада за удоволствие, непременно ще постигнат желания ефект.

Но ако шоколадовите блокчета са ядат само за да се прогони депресията, резултатът ще бъде напълно противоположен. Стресът и депресията ще се развихрят с нова сила, предупреждават австралийските учени.

назад ...

Солта провокира главоболия

Намаляването на приема на сол може да намали главоболието с една трета.

Хората, които намаляват приема си на сол до три грама на ден, имат значително по-малко главоболия, установи проучване. Три грама сол се равняват на около половин чаена лъжичка, или колкото се съдържа в Биг Мак или големи картофки.

Според специалистите, намаляването на приема на сол може да намали главоболието, защото понижава кръвното налягане и пулса.

прочети повече ...

Британец отгледал най-лютите чушки

Англичанин е счупил рекорда за отглеждане на най-лютите люти чушки.

Мат Симпсън е отгледал супер лютите чушки като ги е „стресирал” по време на целия процес на отглеждане. Той не ги е поливал, преструвал се е на хищник, като е откъсвал парченца от тях, и дори им е крещял.

Г-н Симпсън каза: "Ние използвахме форма на стресиране, за да направим лютите чушки още по-люти. Никой не е правил тестове, но Би Би Си направи предаване преди около осем години, в което „глезиха” или „малтретираха” люти чушки..."

прочети повече ...

АРХИВ

Август

Юни

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии