Анкета

Според вас трябва ли месото да присъства в ежедневното ви меню?

Ползи и вреди от шоколада

Битките за вредата и ползата от шоколада продължават и до днес. Специалистите смятат, че съдържащите се в какаовите зърна полифеноли въздействат благоприятно на сърдечно-съдовата система, повишават имунитета, а какаовото масло предпазва зъбите от разрушаване.

Освен това поклонниците на лакомството го ценят и заради репутацията му на антидепресант.

Тази теория произлиза от факта, че „шоколадовата зависимост“ може да бъде пряко свързана с дефицита на серотонин /хормон на удоволствието/ в организма.

„Трябва да изядете вагон, пълен с шоколад, преди да почувствате ефекта, равняващ се на една таблетка антидепресант“, възразяват им опонентите.

Но австралийски учени са успели да докажат, че шоколадът не само не ни избавя от депресия, но може да я усили. Изследователи от медицинския център Принц Уелски смятат, че всичко зависи от това кой хапва шоколада и защо.

По време на тестовете те са установили две групи любители: такива, които го консумират за удоволствие, и такива, които се опитват да притъпят депресия. Медиците са успели да открият, че тези, които консумират шоколада за удоволствие, непременно ще постигнат желания ефект.

Но ако шоколадовите блокчета са ядат само за да се прогони депресията, резултатът ще бъде напълно противоположен. Стресът и депресията ще се развихрят с нова сила, предупреждават австралийските учени.

назад ...

Истинските вреди от солта

Може ли диетата с високо съдържание на сол да накара имунната система да се повреди и да предизвика състояния като ревматоиден артрит и диабет тип 1?

Така мислят учени,  които провеждат ново изследване в САЩ, което търси ефекта на солта върху имунните клетки.

Изследователите смятат, че солта активира определен вид клетки, участващи в автоимунни състояния. Тези състояния, които са се увеличили в последните години, включват диабет тип 1, ревматоиден артрит, множествена склероза, болестта на Крон и улцерозен колит (които причиняват възпаление на червата)...

прочети повече ...

Защо бременните жени се нуждаят от шоколад

Бременните жени жадуват за шоколад, защото това е единственият път в живота им, когато те могат да ядат "забранената" храна без да се чувстват виновни.

Изследователите обаче са заключили, че нищо от биологична гледна не се крие зад желанието на жената да похапва това лакомство. Вместо това, жените вярват, че бременността е периода, когато те считат, че е "социално приемливото време да се отдадат на изкушението".

Науката никога досега не е била в състояние адекватно да обясни глада по време на бременността, така че изследователите от Щатския университет на Ню Йорк се опитали да отговорят на въпроса.

прочети повече ...

АРХИВ

Август

Юни

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии