Анкета

Според вас трябва ли месото да присъства в ежедневното ви меню?

Що за плод е мангостанът?

Мангостанът е един от типично тайландските плодове. Въпреки сходството в имената няма никаква връзка с мангото. Мангостана (Garcinia mangostana L.) е от сем. Guttiferae, което включва повече от 200 вида, повечето от които дават ядивни плодове.Mангостанът се нарежда сред най-вкусните плодове в света, но се култивира на ограничени площи, предимно в Тайланд. Отглежда се и във Филипините, Индонезия, Малайзия, Шри-Ланка и Хондурас.

Първите плодове се появяват късно – през 9-20 година от живота на дървото. Плодовете му са с кръгла форма, с диаметър 6-9 см, тежат от 80 до 200 грама. Покрити са с твърда, тъмно-лилава на цвят кора(не пробвайте да я пробивате със зъби!), заемаща до 2/3 от целия плод. Когато го разполовите с остър нож под обвивката се намира разделена на 5 - 8 части бяла или кремава полупрозрачна мека сърцевина, подобна на мандарина.

Вкусът му е сладък и маслен, слабо наподобяващ бадем. Ароматът е приятен, сладко-кисел, подобен на праскова или мандарина.Плодовете са с високо съдържание на калций и витамин С. Семената се ядат и могат да се използват за ароматизиране на плодови сладкиши. Консумира се предимно като пресен плод, но може да бъде купен и в консервиран вид. Придава чудесен аромат на коктейли с шампанско. Измийте го и го разполовете с помощта на остър нож. Плодовете могат да се съхраняват в хладилник до 2 седмици.

назад ...

Белият хляб и пастата повишават риска от депресия

Диета, пълна с бял хляб и ориз, може да увеличи риска от депресия при възрастните жени. Но пълнозърнестите храни, грубият фураж и зеленчуците могат да намалят риска.

Рафинираните храни карат нивата на кръвната захар да скочат бързо - което кара тялото да изпомпва хормона инсулин, който помага на захарта да се разгради. Но този процес може да доведе до симптоми на депресия, съгласно ново изследване. Откритията може да проправят път за лечение на депресия с помощта на храненето.

прочети повече ...

Ако блюдото изглежда добре, хората са склонни да платят три пъти повече

Когато сте прекарали часове над горещата печка, е лесно да пропуснете представянето. Но ако прекарате  допълнително няколко минути над блюдото, това може да превърне дори най-простите ястия в нещо много по-вкусно.

Професор от Оксфордския университет показа, че хората са склонни да плащат три пъти повече за салата, ако тя е внимателно подредени върху чинията. Пържола с пържени картофи изглежда много по-привлекателно, ако месото се сервира нарязано.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Април

Март

Януари

Август

Юни

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии