Анкета

Според вас трябва ли месото да присъства в ежедневното ви меню?

Що за плод е мангостанът?

Мангостанът е един от типично тайландските плодове. Въпреки сходството в имената няма никаква връзка с мангото. Мангостана (Garcinia mangostana L.) е от сем. Guttiferae, което включва повече от 200 вида, повечето от които дават ядивни плодове.Mангостанът се нарежда сред най-вкусните плодове в света, но се култивира на ограничени площи, предимно в Тайланд. Отглежда се и във Филипините, Индонезия, Малайзия, Шри-Ланка и Хондурас.

Първите плодове се появяват късно – през 9-20 година от живота на дървото. Плодовете му са с кръгла форма, с диаметър 6-9 см, тежат от 80 до 200 грама. Покрити са с твърда, тъмно-лилава на цвят кора(не пробвайте да я пробивате със зъби!), заемаща до 2/3 от целия плод. Когато го разполовите с остър нож под обвивката се намира разделена на 5 - 8 части бяла или кремава полупрозрачна мека сърцевина, подобна на мандарина.

Вкусът му е сладък и маслен, слабо наподобяващ бадем. Ароматът е приятен, сладко-кисел, подобен на праскова или мандарина.Плодовете са с високо съдържание на калций и витамин С. Семената се ядат и могат да се използват за ароматизиране на плодови сладкиши. Консумира се предимно като пресен плод, но може да бъде купен и в консервиран вид. Придава чудесен аромат на коктейли с шампанско. Измийте го и го разполовете с помощта на остър нож. Плодовете могат да се съхраняват в хладилник до 2 седмици.

назад ...

Истинските вреди от солта

Може ли диетата с високо съдържание на сол да накара имунната система да се повреди и да предизвика състояния като ревматоиден артрит и диабет тип 1?

Така мислят учени,  които провеждат ново изследване в САЩ, което търси ефекта на солта върху имунните клетки.

Изследователите смятат, че солта активира определен вид клетки, участващи в автоимунни състояния. Тези състояния, които са се увеличили в последните години, включват диабет тип 1, ревматоиден артрит, множествена склероза, болестта на Крон и улцерозен колит (които причиняват възпаление на червата)...

прочети повече ...

Защо бременните жени се нуждаят от шоколад

Бременните жени жадуват за шоколад, защото това е единственият път в живота им, когато те могат да ядат "забранената" храна без да се чувстват виновни.

Изследователите обаче са заключили, че нищо от биологична гледна не се крие зад желанието на жената да похапва това лакомство. Вместо това, жените вярват, че бременността е периода, когато те считат, че е "социално приемливото време да се отдадат на изкушението".

Науката никога досега не е била в състояние адекватно да обясни глада по време на бременността, така че изследователите от Щатския университет на Ню Йорк се опитали да отговорят на въпроса.

прочети повече ...

АРХИВ

Август

Юни

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии