Анкета

Според вас трябва ли месото да присъства в ежедневното ви меню?

Що за плод е мангостанът?

Мангостанът е един от типично тайландските плодове. Въпреки сходството в имената няма никаква връзка с мангото. Мангостана (Garcinia mangostana L.) е от сем. Guttiferae, което включва повече от 200 вида, повечето от които дават ядивни плодове.Mангостанът се нарежда сред най-вкусните плодове в света, но се култивира на ограничени площи, предимно в Тайланд. Отглежда се и във Филипините, Индонезия, Малайзия, Шри-Ланка и Хондурас.

Първите плодове се появяват късно – през 9-20 година от живота на дървото. Плодовете му са с кръгла форма, с диаметър 6-9 см, тежат от 80 до 200 грама. Покрити са с твърда, тъмно-лилава на цвят кора(не пробвайте да я пробивате със зъби!), заемаща до 2/3 от целия плод. Когато го разполовите с остър нож под обвивката се намира разделена на 5 - 8 части бяла или кремава полупрозрачна мека сърцевина, подобна на мандарина.

Вкусът му е сладък и маслен, слабо наподобяващ бадем. Ароматът е приятен, сладко-кисел, подобен на праскова или мандарина.Плодовете са с високо съдържание на калций и витамин С. Семената се ядат и могат да се използват за ароматизиране на плодови сладкиши. Консумира се предимно като пресен плод, но може да бъде купен и в консервиран вид. Придава чудесен аромат на коктейли с шампанско. Измийте го и го разполовете с помощта на остър нож. Плодовете могат да се съхраняват в хладилник до 2 седмици.

назад ...

Захарта е по-вредна за кръвното налягане от солта

Захарта причинява високо кръвно налягане, твърдят американски учени.

Те казват, че високите нива на кръвната захар засягат ключова област на мозъка, което кара сърдечната честота, както и кръвното налягане, да се повишат.

Учените от Ню Йорк и Канзас също цитират скорошно проучване на 8670 френски възрастни, което не откри връзка между солта и високото кръвно налягане. Години наред обществеността бе призована да намали приема на сол и насоки на специалисти посочват, че той трябва да се ограничи до една чаена лъжичка на ден.

прочети повече ...

Закуската не е най-важното ядене на деня

Закуската отдавна се смята за най-важното хранене в деня, което е от жизненоважно значение за активиране на тялото и предотвратяване на преяждане по-късно. Но тя може да не е толкова важна в края на краищата, ако се вярва на новите изследвания.

Противно на общоприетото схващане, проучване показа, че първото хранене за деня няма особено влияние върху преяждането или размера на порциите, които човек приема по-късно през деня. Закуската също така няма ефект върху метаболизма.

прочети повече ...

АРХИВ

Август

Юни

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии