Анкета

Според вас трябва ли месото да присъства в ежедневното ви меню?

Що за плод е мангостанът?

Мангостанът е един от типично тайландските плодове. Въпреки сходството в имената няма никаква връзка с мангото. Мангостана (Garcinia mangostana L.) е от сем. Guttiferae, което включва повече от 200 вида, повечето от които дават ядивни плодове.Mангостанът се нарежда сред най-вкусните плодове в света, но се култивира на ограничени площи, предимно в Тайланд. Отглежда се и във Филипините, Индонезия, Малайзия, Шри-Ланка и Хондурас.

Първите плодове се появяват късно – през 9-20 година от живота на дървото. Плодовете му са с кръгла форма, с диаметър 6-9 см, тежат от 80 до 200 грама. Покрити са с твърда, тъмно-лилава на цвят кора(не пробвайте да я пробивате със зъби!), заемаща до 2/3 от целия плод. Когато го разполовите с остър нож под обвивката се намира разделена на 5 - 8 части бяла или кремава полупрозрачна мека сърцевина, подобна на мандарина.

Вкусът му е сладък и маслен, слабо наподобяващ бадем. Ароматът е приятен, сладко-кисел, подобен на праскова или мандарина.Плодовете са с високо съдържание на калций и витамин С. Семената се ядат и могат да се използват за ароматизиране на плодови сладкиши. Консумира се предимно като пресен плод, но може да бъде купен и в консервиран вид. Придава чудесен аромат на коктейли с шампанско. Измийте го и го разполовете с помощта на остър нож. Плодовете могат да се съхраняват в хладилник до 2 седмици.

назад ...

Солта провокира главоболия

Намаляването на приема на сол може да намали главоболието с една трета.

Хората, които намаляват приема си на сол до три грама на ден, имат значително по-малко главоболия, установи проучване. Три грама сол се равняват на около половин чаена лъжичка, или колкото се съдържа в Биг Мак или големи картофки.

Според специалистите, намаляването на приема на сол може да намали главоболието, защото понижава кръвното налягане и пулса.

прочети повече ...

Британец отгледал най-лютите чушки

Англичанин е счупил рекорда за отглеждане на най-лютите люти чушки.

Мат Симпсън е отгледал супер лютите чушки като ги е „стресирал” по време на целия процес на отглеждане. Той не ги е поливал, преструвал се е на хищник, като е откъсвал парченца от тях, и дори им е крещял.

Г-н Симпсън каза: "Ние използвахме форма на стресиране, за да направим лютите чушки още по-люти. Никой не е правил тестове, но Би Би Си направи предаване преди около осем години, в което „глезиха” или „малтретираха” люти чушки..."

прочети повече ...

АРХИВ

Август

Юни

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии