Анкета

Според вас трябва ли месото да присъства в ежедневното ви меню?

Що за плод е мангостанът?

Мангостанът е един от типично тайландските плодове. Въпреки сходството в имената няма никаква връзка с мангото. Мангостана (Garcinia mangostana L.) е от сем. Guttiferae, което включва повече от 200 вида, повечето от които дават ядивни плодове.Mангостанът се нарежда сред най-вкусните плодове в света, но се култивира на ограничени площи, предимно в Тайланд. Отглежда се и във Филипините, Индонезия, Малайзия, Шри-Ланка и Хондурас.

Първите плодове се появяват късно – през 9-20 година от живота на дървото. Плодовете му са с кръгла форма, с диаметър 6-9 см, тежат от 80 до 200 грама. Покрити са с твърда, тъмно-лилава на цвят кора(не пробвайте да я пробивате със зъби!), заемаща до 2/3 от целия плод. Когато го разполовите с остър нож под обвивката се намира разделена на 5 - 8 части бяла или кремава полупрозрачна мека сърцевина, подобна на мандарина.

Вкусът му е сладък и маслен, слабо наподобяващ бадем. Ароматът е приятен, сладко-кисел, подобен на праскова или мандарина.Плодовете са с високо съдържание на калций и витамин С. Семената се ядат и могат да се използват за ароматизиране на плодови сладкиши. Консумира се предимно като пресен плод, но може да бъде купен и в консервиран вид. Придава чудесен аромат на коктейли с шампанско. Измийте го и го разполовете с помощта на остър нож. Плодовете могат да се съхраняват в хладилник до 2 седмици.

назад ...

Как да „съживите” стария хляб

За много хора няма нищо по-лошо от прахосването на храна, особено когато става дума за недояден хляб. Но сега, уебсайтът Bon Apetit предлага начин да се съживи стария хляб като се сложи под чешмата.

Може да звучи необичайно, но този трик наистина ще „съживи” вашия стар хляб преди вечеря.

Първата стъпка е да вземете стария хляб и да го сложите под течаща вода. Няма значение дали водата е топла или студена, но трябва да държите отрязания край далеч от водата.

прочети повече ...

Кое е най-доброто олио за готвене?

Чудите се кои са здравословните алтернативи на обикновеното олио за готвене? Ето най-добрите варианти.

За пържене на зеленчуци – Рапично олио

Олиото от рапица има 6 на сто по-малко наситени мазнини в сравнение с обикновеното олио, което има 14.3 на сто. То също има десет пъти повече омега-3 мастни киселини и 50 процента повече витамин Е.

Присъдата на експертите...

прочети повече ...

АРХИВ

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Април

Март

Януари

Август

Юни

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии