Анкета

Според вас трябва ли месото да присъства в ежедневното ви меню?

Що за плод е мангостанът?

Мангостанът е един от типично тайландските плодове. Въпреки сходството в имената няма никаква връзка с мангото. Мангостана (Garcinia mangostana L.) е от сем. Guttiferae, което включва повече от 200 вида, повечето от които дават ядивни плодове.Mангостанът се нарежда сред най-вкусните плодове в света, но се култивира на ограничени площи, предимно в Тайланд. Отглежда се и във Филипините, Индонезия, Малайзия, Шри-Ланка и Хондурас.

Първите плодове се появяват късно – през 9-20 година от живота на дървото. Плодовете му са с кръгла форма, с диаметър 6-9 см, тежат от 80 до 200 грама. Покрити са с твърда, тъмно-лилава на цвят кора(не пробвайте да я пробивате със зъби!), заемаща до 2/3 от целия плод. Когато го разполовите с остър нож под обвивката се намира разделена на 5 - 8 части бяла или кремава полупрозрачна мека сърцевина, подобна на мандарина.

Вкусът му е сладък и маслен, слабо наподобяващ бадем. Ароматът е приятен, сладко-кисел, подобен на праскова или мандарина.Плодовете са с високо съдържание на калций и витамин С. Семената се ядат и могат да се използват за ароматизиране на плодови сладкиши. Консумира се предимно като пресен плод, но може да бъде купен и в консервиран вид. Придава чудесен аромат на коктейли с шампанско. Измийте го и го разполовете с помощта на остър нож. Плодовете могат да се съхраняват в хладилник до 2 седмици.

назад ...

Яденето на бисквити и торти уврежда паметта

Мазнините, които се намират в някои бисквити, торти и преработени храни, могат да имат вредно въздействие върху паметта.

Мазнините, известни като трансмазнини, се използват както в преработени храни, така и в ресторантите, за подобряване на текстурата, срока на годност или аромата. Те са създадени чрез водород, който се добавя към растително масло, за да го направи по-твърдо, заради което те често се наричат частично хидрогенирани масла.

Сега, едно проучване, в което са участвали 1000 здрави мъже на възраст под 45, откри, че хората, които ядат най-много транс мазнини, имат по-лоши резултати в тестове за памет.

прочети повече ...

Опасно ли са за здравето опаковките на храните?

Може ли затоплянето на храна в пластмасови контейнери в микровълновата печка да ви постави в по-голям риск от стерилитет, диабет, затлъстяване и рак? Дали обвиването на храна с фолио, или пиенето на вода от пластмасови чаши носи подобни рискове? Възможно ли е да се крие опасност в консервите, консервираните напитки или някои козметики?

Може всичко да звучи абсурдно тревожно - но наистина, някои експерти твърдят, че това е възможно.

прочети повече ...

АРХИВ

Август

Юни

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии