Анкета

Според вас трябва ли месото да присъства в ежедневното ви меню?

Що за плод е мангостанът?

Мангостанът е един от типично тайландските плодове. Въпреки сходството в имената няма никаква връзка с мангото. Мангостана (Garcinia mangostana L.) е от сем. Guttiferae, което включва повече от 200 вида, повечето от които дават ядивни плодове.Mангостанът се нарежда сред най-вкусните плодове в света, но се култивира на ограничени площи, предимно в Тайланд. Отглежда се и във Филипините, Индонезия, Малайзия, Шри-Ланка и Хондурас.

Първите плодове се появяват късно – през 9-20 година от живота на дървото. Плодовете му са с кръгла форма, с диаметър 6-9 см, тежат от 80 до 200 грама. Покрити са с твърда, тъмно-лилава на цвят кора(не пробвайте да я пробивате със зъби!), заемаща до 2/3 от целия плод. Когато го разполовите с остър нож под обвивката се намира разделена на 5 - 8 части бяла или кремава полупрозрачна мека сърцевина, подобна на мандарина.

Вкусът му е сладък и маслен, слабо наподобяващ бадем. Ароматът е приятен, сладко-кисел, подобен на праскова или мандарина.Плодовете са с високо съдържание на калций и витамин С. Семената се ядат и могат да се използват за ароматизиране на плодови сладкиши. Консумира се предимно като пресен плод, но може да бъде купен и в консервиран вид. Придава чудесен аромат на коктейли с шампанско. Измийте го и го разполовете с помощта на остър нож. Плодовете могат да се съхраняват в хладилник до 2 седмици.

назад ...

Храната за утеха не носи истинска утеха

Ако сте имали лош ден, вероятно нямате търпение да посегнете към кутия със сладолед за утеха.

Но се оказва, че е все едно дали ще хапнете сладолед, морков, или нищо. Храните за утеха не носят повече утеха, отколкото други храни.

Американски учени открили, че студенти в лошо настроение докладвали, че са се чувствали еднакво ободрени след като хапнали храна за утеха, други храни, или пък нищо.

прочети повече ...

Възможно ли е да имате високо кръвно заради солта в кожата ви?

Учените изследват дали солта, съхранявана естествено в кожата ни, може да допринесе за високото кръвно налягане.

Ново проучване, в което участват 200 души с леко повишено кръвно налягане, ще изследва радикалната теория, че високото кръвно налягане не е само причинено от солта, която ядем, но също така и от солта, която естествено се съхранява в кожата и мускулите ни.

прочети повече ...

АРХИВ

Август

Юни

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии