Анкета

Според вас трябва ли месото да присъства в ежедневното ви меню?

Две рецепти с картофи

Друсани картофи

Продукти:
500г млади дребни картофи, 3 главички млад лук, щипка сол, 150 мл олио, 100мл вода, 1/3 връзка пресен магданоз

Приготвяне:
Картофите се накисват за половин час в дълбока купа с вода. През това време се нарязват младите главички на филийки. След 30 минути водата се излива и картофите се измиват обилно на течаща вода. Кожичката на младите картофи е тънка и на места ще падне, затова не е необходимо да се белят. Включва се котлон. Взема се дълбок тиган с дръжка и похлупак. Налива се указаното количесто олио. Поръсва се сол и се слага на включения котлон.

Измитите картофи се слагат за подсушаване върху памучна кърпа, след което внимателно се слагат за пържене в тигана. Похлупват се за да се задушат и да се пържат. След като хванат леко златиста коричка от всички страни, тигана се оттегля настрана. Налива се водата и се разпределят равномерно нарязаните филийки лук. Ястието се похлупва и се връща отново на загретия котлон. След 10 минути се хваща дръжката на тигана и капака. Картофите се одрусват и са готови за консумация. Сервират се в дълбока чиния. Поръсват се нарязан на много ситно магданоз.

Картофи печени на скара

Продукти:
500г  пресни картофи, 2 глави червен лук, 1ч.л. сол, 100мл олио

Приготвяне:
Картофите се обелват, измиват и се слагат за варене в подсолена вода. Варенето трае 30- 40 минути, След което картофите се изваждат в чиния. Взема се скара за печене, включва се и решетката се намазва с памук потопен в олио. Картофите се нарязват надлъжно без да се разполовяват. Трябва да се получат кръгове с дебелина половин сантиметър.  Всеки кръг се поръсва леко със сол и се подрежда върху скара. Картофените кръгчета се пекат и от двете страни, до получаване на златисто- кафеви следи от решетката на скарата. След всеки ред картофи леко се намазва скарата наново с памук, напоен с олио. Главите лук се обелват и нарязват на кръгчета. Пекат се за кратко от двете страни като се подреждат върху скарата едва когато картофите са се опекли. Когато и двата вида кръгчета са опечени идва ред на подредбата. Взема се кръгла или овална плато чиния. В средата се разпределят лучените кръгчета. След което, около тях се подреждат картофените. Добавя се кухненска щипка за сервиране и всеки си взема двата вида кръгчета.

назад ...

Обърната торта с ананас

Необходими продукти:

225 грама маргарин или безсолно масло
175 грама кафява захар
3 големи яйца, бити
1 лъжица бял или тъмен ром (или мляко)
250 грама брашно
432 гр консерва пръстени ананас  (в сок)
8 твърди малини
За ментовия сироп:
50 грама пудра захар
Шепа пресни листа от мента

прочети повече ...

Рецепта за свинско филе с плънка

Необходими продукти:

1кг. свинско филе
500 гр. гъби
50 гр. масло
4 кисели краставички
300 топено сирене
1 ч.ч. брашно
0,5 л. зеленчуков бульон
1 ч.ч. бяло вино
100г. изцедено кисело мляко
100 гр. кашкавал
черен пипер

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Август

Юли

Юни

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Търси в статии