Анкета

Според вас трябва ли месото да присъства в ежедневното ви меню?

Страшна френска гозба - Рататуй

Рататуй (на френски: Ratatouille) е френско национално ястие, от региона на Ница.

Представлява смесица от печени зеленцуци, предимно патладжани, тиквички, пиперки, домати, лук, чесън, провансалски подправки и други. Като характерно ястие за Франция, няма една рецепта, а множество вариации около споменатите съставки.

Има два основни начина да се приготви рататуй. Първият е съставките да се опекат поотделно и да се смесят към края на готварския процес. Вторият е чесънът, лукът, тиквичките, патладжанът и пиперът да се пекат заедно на тих огън, след което да се добавят доматите. Много е важно, още преди поставянето на доматите, патладжанът да е напълно изпечен.

Рататуй прилича донякъде на българския гювеч, италианската капоната, турското имам баялдъ.

 

Продукти: 2 патладжани, 2 тиквички, 2 глави кромид лук, 2 моркова, 1 зелена чушка и 1 червена чушка, 150 г зелен фасул, 400 г домати, 2 - 3 скилидки чесън

Приготвяне: Тиквичките и патладжаните се нарязват на кубчета или филийки и се посоляват. Оставят се да се отцедят за 20 минути. Лукът се нарязва на ситно, а морковите на жулиени. Запържват се в малко олио или зехтин до златист цвят. Прибавят се нарязаните чушки и сместа се задушава още 5-7 минути. Патладжаните и тиквичките се измиват и се подсушават и се прибавят към сместа. Прибавят се наситненият чесън и консервираните домати. Сместа се готви непокрита още 10 минути до почти пълното изчезване на течността.

назад ...

Шоколадово-карамелена ментова торта

Необходими продукти за 8-10 ПОРЦИИ:

275 грама пудра захар
голяма шепа листа от мента , ситно нарязани
250 грама тъмен шоколад ( 70 на сто какаово вещество ) , начупен на парчета
125 грама безсолно масло , плюс допълнително за смазване
6 средни пресни яйца ( 2 цели, четири разделени )
олио без аромати

прочети повече ...

Трайфъл с пресни плодове

Необходими продукти:

6 порции:
12 бишкоти (около 75 грама )
3 лъжици сладко шери (по избор)
2 пакетчета желатин с аромат на малина без захар
300 мл току-що преварена вода
600 мл студена вода
200 грама пресни ягоди
300 мл яйчен крем с ниско съдържание на мазнини
125 мл сметана
100 гр пресни малини
100 гр пресни боровинки
Пресни листа от мента за украса

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Август

Юли

Юни

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии