Анкета

Според вас трябва ли месото да присъства в ежедневното ви меню?

Най-скъпото сирене в света е произведено от магарешко мляко

Килограм сирене Pule струва 1000 евро. Производителите на сирене от магарешко мляко са успели да продадат само 500 грама от този деликатес.

Килограм сирене Pule струва 1000 евро или 1350 долара и стойността му надминава цената за килограм сирене от лос, което държеше досегашния рекорд - 500 долара за килограм.

Високата цена на това сирене се обяснява с това, че то се произвежда от деликатес - магарешко мляко, един литър от което струва 40 евро.

За да се произведе един килограм от това сирене, са необходими 25 литра магарешко мляко, което за може да бъде събрано от една магарица за две години.

При производството на сирене Pule се използва мляко от животни, отглеждани в сръбския природен резерват „Zasavica” край град Сремска Митровица.

На световния пазар, това сирене се появи не чак толкова отдавна и беше представено на Белградския международен панаир на туризма.

От началото на появата на този деликатес на туристическия пазар, производителите на Pule са приели заявка само за половин килограм от него. Специалитетът ще се произвежда само по поръчка.

В сиренето от магарешко мляко не се съдържат никакви специални съставки, продуктът е абсолютно натурален и полезен за здравето.

Между другото, още от древността магарешко мляко се използва за лечебни цели, а жените на Древен Рим са смятали, че това е едно отлично средство срещу бръчки.

назад ...

Яденето на люта храна намалява риска от рак и сърдечни проблеми

Хората, които ядат пикантни храни всеки ден, имат по-нисък риск от ранна смърт, показват изследвания. Учените са открили, че пикантните храни са свързани с по-малко смъртни случаи от рак, сърдечни заболявания и проблеми с дишането.

Едно проучване на близо 500 000 хора на средна възраст установи, че тези, които ядат пикантна храна на всеки един-два дни, е много по-малко вероятно да умрат, отколкото тези, които не го правят.

прочети повече ...

Яденето на червено месо може да доведе до развитите на рак на дебелото черво

Учените смятат, че може да са открили защо яденето на червено месо е свързано с по-висок риск от развитите на рак на дебелото черво. Пигментът, който дава на една пържола или кайма отличителния й червен цвят, е виновен, казват те.

Хемоглобинът в кръвта,  който се свързва с кислорода, за да може той да бъде транспортиран в тялото - се намира в много по-големи количества в червеното месо, отколкото в бялото месо. Той съдържа желязо, което произвежда червения цвят.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии