Анкета

Според вас трябва ли месото да присъства в ежедневното ви меню?

Полуфабрикатите - с опасно високо съдържание на сол

Експерти от Световния фонд за изследване на рака предупреждават, че консумирането на полуфабрикати, бързоразтворими супи, пакетирани и  замразени храни може да предизвика сериозни здравословни проблеми.

В една порция полуготова супа например, се съдържа повече от половината дневна норма сол. Лекарите са категорични, че типичната американска диета, съдържаща прекалено много сол и наситени мазнини, и бедна на фибри, увеличава риска от хипертония, мозъчен инсулт и сърдечносъдови заболявания.

Последните статистически изследвания показват, че българите консумират от два до три пъти повече сол от необходимото.

Диетолозите обясняват, че дневният прием на сол за възрастен човек трябва да е не повече от 3 до 5 грама, а при децата – 2-3 грама за 24 часа. При намаление на консумация на сол с 12-15 %, значително се намалява рискът от инфаркт и инсулт.

Още в началото на 1900 е установена връзката между хипертонията и натриевия хлорид – най-честата форма на сол в храната. Доказано е, че ограничаването на солта при пациенти с бъбречна недостатъчност и тежка хипертония намалява тяхното кръвно налягане и подобрява функцията на бъбреците.

Препоръчително е хората да ограничат приема на натрий до 2300 милиграма (мг) на ден, но повечето обикновено консумират от 1 до 3 пъти повече, или 7200 мг дневно. Този факт, съчетан с високото разпространение на хипертония, довежда до извода, че солта е основната причина за хипертонията.

Почти 50% от хората, които имат хипертония, са чувствителни към солта. Консумацията на твърде многото натрий рязко повишава кръвното налягане и ги поставя в риск за усложнения. В допълнение хората с диабет и затлъстяване, както и по-възрастните изглеждат по-чувствителни към въздействието на солта от общото население. Все пак въпросът е дали високата консумация на сол също поставя като цяло здрави хора в риск от хипертония.

Независимо от това дали високият прием на сол повишава кръвното налягане, той не се намесва в понижаването му с антихипертензивните лекарствени продукти. Мастните клетки също се изпълват с вода, увеличавайки теглото и размерите си.

Многото натрий кара организма да елиминира калия, което увеличава работата на бъбреците и ги свръхнатоварва функционално. Нашата храна съдържа предостатъчно натрий в естествено състояние, за да си добавяме и допълнително. Ние всъщност сме много по-изложени на опасността от излишък, отколкото от недостиг на натрий.

Солта успешно може да бъде заместена от някои подправки като черен пипер, ароматни треви и соев сос в умерени дози. Соевият сос съдържа натрий в по-малко количество, отколкото солта, а силният му вкус позволява да се използва в минимално количество.

Съществуват много разновидности със "средно" или "слабо" съдържание на натрий. Някои диетолози предлагат, на етикетите на продуктите да се изписва съдържанието на солв дадения продукт, както и препоръчителният дневен прием.

назад ...

Яжте четири яйца не седмица, за да предотвратите диабета

Редовната консумация на яйца намалява риска от развитие на диабет тип 2 с една трета, според ново проучване.

Най-новите изследвания са първите, които показват, че яйцата имат конкретна полза за намаляване на риска от диабет тип 2 – въпреки че високата консумация може да е показател за по-здравословен начин на живот, твърдят експерти.

Едното проучване от Университета на Източна Финландия разгледа ролята на яйцата при диабет тип 2. Изследователите посочват, че храни, които повишават холестерола като яйцата, се е смятало досега, че повишават риска.

прочети повече ...

Зехтинът помага при ин витро оплождане

Зехтинът е ключовата съставка в една нова "диета на плодородието", която се изпитва в ново проучване, включващо повече от 100 двойки, които преминават през процедура за ин витро оплождане.

В рамките на диетата се изпитва използването на зехтин за готвене, продукт за мазане със зехтин и напитка, обогатена с витамин Д и омега-3 мастни киселини в продължение на шест седмици под формата на допълнение към нормалната диета на доброволците.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии