Анкета

Според вас трябва ли месото да присъства в ежедневното ви меню?

Полуфабрикатите - с опасно високо съдържание на сол

Експерти от Световния фонд за изследване на рака предупреждават, че консумирането на полуфабрикати, бързоразтворими супи, пакетирани и  замразени храни може да предизвика сериозни здравословни проблеми.

В една порция полуготова супа например, се съдържа повече от половината дневна норма сол. Лекарите са категорични, че типичната американска диета, съдържаща прекалено много сол и наситени мазнини, и бедна на фибри, увеличава риска от хипертония, мозъчен инсулт и сърдечносъдови заболявания.

Последните статистически изследвания показват, че българите консумират от два до три пъти повече сол от необходимото.

Диетолозите обясняват, че дневният прием на сол за възрастен човек трябва да е не повече от 3 до 5 грама, а при децата – 2-3 грама за 24 часа. При намаление на консумация на сол с 12-15 %, значително се намалява рискът от инфаркт и инсулт.

Още в началото на 1900 е установена връзката между хипертонията и натриевия хлорид – най-честата форма на сол в храната. Доказано е, че ограничаването на солта при пациенти с бъбречна недостатъчност и тежка хипертония намалява тяхното кръвно налягане и подобрява функцията на бъбреците.

Препоръчително е хората да ограничат приема на натрий до 2300 милиграма (мг) на ден, но повечето обикновено консумират от 1 до 3 пъти повече, или 7200 мг дневно. Този факт, съчетан с високото разпространение на хипертония, довежда до извода, че солта е основната причина за хипертонията.

Почти 50% от хората, които имат хипертония, са чувствителни към солта. Консумацията на твърде многото натрий рязко повишава кръвното налягане и ги поставя в риск за усложнения. В допълнение хората с диабет и затлъстяване, както и по-възрастните изглеждат по-чувствителни към въздействието на солта от общото население. Все пак въпросът е дали високата консумация на сол също поставя като цяло здрави хора в риск от хипертония.

Независимо от това дали високият прием на сол повишава кръвното налягане, той не се намесва в понижаването му с антихипертензивните лекарствени продукти. Мастните клетки също се изпълват с вода, увеличавайки теглото и размерите си.

Многото натрий кара организма да елиминира калия, което увеличава работата на бъбреците и ги свръхнатоварва функционално. Нашата храна съдържа предостатъчно натрий в естествено състояние, за да си добавяме и допълнително. Ние всъщност сме много по-изложени на опасността от излишък, отколкото от недостиг на натрий.

Солта успешно може да бъде заместена от някои подправки като черен пипер, ароматни треви и соев сос в умерени дози. Соевият сос съдържа натрий в по-малко количество, отколкото солта, а силният му вкус позволява да се използва в минимално количество.

Съществуват много разновидности със "средно" или "слабо" съдържание на натрий. Някои диетолози предлагат, на етикетите на продуктите да се изписва съдържанието на солв дадения продукт, както и препоръчителният дневен прием.

назад ...

Най-големият пай в света

Пекарка твърди, че е изпекла най-големия пай с кайма в света, тежащ тринадесет килограма и съдържащ 56 140 калории - 22 пъти над препоръчвания дневен прием на калории за един човек.

40-годишната Шарлот Шоу от Хлебарната на Лоти Шоу в Западен Йоркшир приготвила любимото английско празнично ястие, използвайки 12,5 кг кайма и 1,5 кг тесто. Тя проектирала специална подсилена стоманена тава, за да сготви пая, който е с диаметър 27 инча – колкото гума на джип.

Шарлот каза: "Приготвянето отне около час. Обикновено паят се приготвя за 23 минути. Той е огромен..."

прочети повече ...

Сокът от несготвеното пиле води до хранително отравяне

Сокът от несготвеното пиле дава на микробите, отговорни за хранителното отравяне, идеалната среда, в която те да се размножават, казват учените.

Проучване на Института за хранителни изследвания показва, че устойчивостта на кампилобактера - група от бактерии, които често причиняват хранителни отравяния - е подсилена от пилешкия сок. Органичната материя, която се изцежда от пилешки трупове, осигурява на бактериите перфектната среда да се развиват в хранителната верига.  Констатациите, казват изследователите, подчертават важността от почистване на повърхности по време на приготвянето на храната.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии