Анкета

Според вас трябва ли месото да присъства в ежедневното ви меню?

Здраво сърце със скумрия, витамин С и чесън

Откритието, че скумрията на скара, приготвена с джинджифил и чесън подобрява способността на сърцето да изпомпва кръв, направи британската диетоложка Нел Нелсън.

Тя е и авторка на готварски книги и предлага храни за здраво сърце, съобщи в. "Дейли телеграф".

Рецептата е богата на полезните мазнини омега-3, на заздравяващия капилярите витамин C и на разреждащия кръвта чесън.

Освен физическите упражнения и някои храни подобряват работата на сърцето. Нелсън подчертава, че тялото се нуждае от полезни мазнини. Това са мастните киселини, които се съдържат в семената, ядките и мазната риба, и предпазват от сърдечни заболявания.

Те правят кръвта по-малко леплива и намаляват вероятността от образуване на съсиреци. "Добрите" мазнини помагат да се изгражда здрава нервна тъкан и да се образуват здравословни хормони.

Яденето на прекалено много наситени мазнини и заседналият живот увеличават "лошия" и общия холестерол. За да намалите наситените мазнини, трябва да избягвате консервите, мазните меса и пълномаслените млечни продукти. Яжте месото варено и печено, а не пържено.

Богатите на витамин Е храни като авокадо, зелени зеленчуци, пълнозърнести храни, ядки и семена разреждат кръвта, понижават кръвното налягане и заздравяват кръвоносните съдове. Витаминът е разтворим в мазнини и за да се усвоява, трябва да се приемат мазнини.

назад ...

Най-големият пай в света

Пекарка твърди, че е изпекла най-големия пай с кайма в света, тежащ тринадесет килограма и съдържащ 56 140 калории - 22 пъти над препоръчвания дневен прием на калории за един човек.

40-годишната Шарлот Шоу от Хлебарната на Лоти Шоу в Западен Йоркшир приготвила любимото английско празнично ястие, използвайки 12,5 кг кайма и 1,5 кг тесто. Тя проектирала специална подсилена стоманена тава, за да сготви пая, който е с диаметър 27 инча – колкото гума на джип.

Шарлот каза: "Приготвянето отне около час. Обикновено паят се приготвя за 23 минути. Той е огромен..."

прочети повече ...

Сокът от несготвеното пиле води до хранително отравяне

Сокът от несготвеното пиле дава на микробите, отговорни за хранителното отравяне, идеалната среда, в която те да се размножават, казват учените.

Проучване на Института за хранителни изследвания показва, че устойчивостта на кампилобактера - група от бактерии, които често причиняват хранителни отравяния - е подсилена от пилешкия сок. Органичната материя, която се изцежда от пилешки трупове, осигурява на бактериите перфектната среда да се развиват в хранителната верига.  Констатациите, казват изследователите, подчертават важността от почистване на повърхности по време на приготвянето на храната.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии