Анкета

Според вас трябва ли месото да присъства в ежедневното ви меню?

Здраво сърце със скумрия, витамин С и чесън

Откритието, че скумрията на скара, приготвена с джинджифил и чесън подобрява способността на сърцето да изпомпва кръв, направи британската диетоложка Нел Нелсън.

Тя е и авторка на готварски книги и предлага храни за здраво сърце, съобщи в. "Дейли телеграф".

Рецептата е богата на полезните мазнини омега-3, на заздравяващия капилярите витамин C и на разреждащия кръвта чесън.

Освен физическите упражнения и някои храни подобряват работата на сърцето. Нелсън подчертава, че тялото се нуждае от полезни мазнини. Това са мастните киселини, които се съдържат в семената, ядките и мазната риба, и предпазват от сърдечни заболявания.

Те правят кръвта по-малко леплива и намаляват вероятността от образуване на съсиреци. "Добрите" мазнини помагат да се изгражда здрава нервна тъкан и да се образуват здравословни хормони.

Яденето на прекалено много наситени мазнини и заседналият живот увеличават "лошия" и общия холестерол. За да намалите наситените мазнини, трябва да избягвате консервите, мазните меса и пълномаслените млечни продукти. Яжте месото варено и печено, а не пържено.

Богатите на витамин Е храни като авокадо, зелени зеленчуци, пълнозърнести храни, ядки и семена разреждат кръвта, понижават кръвното налягане и заздравяват кръвоносните съдове. Витаминът е разтворим в мазнини и за да се усвоява, трябва да се приемат мазнини.

назад ...

Яжте четири яйца не седмица, за да предотвратите диабета

Редовната консумация на яйца намалява риска от развитие на диабет тип 2 с една трета, според ново проучване.

Най-новите изследвания са първите, които показват, че яйцата имат конкретна полза за намаляване на риска от диабет тип 2 – въпреки че високата консумация може да е показател за по-здравословен начин на живот, твърдят експерти.

Едното проучване от Университета на Източна Финландия разгледа ролята на яйцата при диабет тип 2. Изследователите посочват, че храни, които повишават холестерола като яйцата, се е смятало досега, че повишават риска.

прочети повече ...

Зехтинът помага при ин витро оплождане

Зехтинът е ключовата съставка в една нова "диета на плодородието", която се изпитва в ново проучване, включващо повече от 100 двойки, които преминават през процедура за ин витро оплождане.

В рамките на диетата се изпитва използването на зехтин за готвене, продукт за мазане със зехтин и напитка, обогатена с витамин Д и омега-3 мастни киселини в продължение на шест седмици под формата на допълнение към нормалната диета на доброволците.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии